Gornja Tuzla: Tim Sveučilišta u Zagrebu počinje istraživanje na neolitskom nalazištu

by admin
| 4:09

Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK Mirsada Begović, protekle sedmice je održala sastanak sa dr.sc. Marcelom Burićem, profesorom Sveučilišta u Zagrebu i njegovim doktorantom Đenanom Brigićem.

Tokom sastanka razgovaralo se o projektu istraživanja arheološkog nalazišta iz perioda neolita na području Gornje Tuzle.

Profesor Burić smatra da je lokalitet Gornje Tuzle referentni centar za praistoriju, te je kazao:” Istraživanjem koje će trajati duži vremenski period napravit će se hronološka sekvenca i upotpuniti saznanja o navedenom lokalitetu, a krajnji rezultat projekta je integriranje kulture u turističku ponudu.

” Uvjereni su da će primjenom savremenih metoda, te novim iskopavanjima i istraživanjima biti moguće ostvariti nove spoznaje o životu tadašnjeg čovjeka i društva, a činjenica je da je so bila pokretačka snaga razvoja ovog neolitskog naselja. Cilj je, mimo arheološkog istraživanja, i predstavljanje javnosti tog istraživanja i razvoj turističke ponude.
Ministrica Begović je izrazila zadovoljstvo i istakla značaj ovog projekta koji će svakako unaprijediti turističku ponudu grada Tuzle i Tuzlanskog kantona, te obećala pružanje podrške u organizaciji, kao i preporuku za realizaciju projekta.

Sastanku je prisustvovao i direktor Muzeja istočne Bosne Tuzla, Esaf Lević, jer je Muzej kao matična ustanova nocilac projektnih aktivnosti, a ima veliki broj predmeta izvađenih na lokalitetu Gornja Tuzla, koji će biti predmet ovog istraživanja – saopšteno je iz MONKS TK-a.

(TI)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.