Dan podrške oboljelima od epilepsije: U TK na 5 do 10 oboljelih na 1000 stanovnika

by admin
| 8:02

Dan podrške oboljelima od epilepsije obilježen je jučer širom svijeta, a kako je internacionalna boja za epilepsiju ljubičasta, ovaj je dan nazvan Purple Day ili Ljubičasti dan.

Klinika za neurologiju UKC Tuzla i Liga za borbu protiv epilepsije Tuzlanskog kantona  i ove godine, različitim aktivnostima, pridružuju se svjetskoj zajednici u pružanju podrške u borbi protiv epilepsije. Tim povodom danas je u organizaciji Klinike za neurologiju UKC Tuzla održana konferencija za novinare u cilju podizanja svijesti o epilepsiji, ali i ukazivanja na važnost upoznavanja sa osnovnim simptomima ove bolesti i načinima na koje se oboljelima može pomoći. 

Prema riječima načelnika Klinike za neurologiju, prof. dr. Osmana Sinanovića incidenca oboljelih na Tuzlanskom kantonu se kreće od 5 do 10 oboljelih na 1000 stanovnika i broj je u konstantnom porastu.

“Epilepsija je kompleksna bolest koja utiče na socijalni  život oboljelih, naročito djece u školskoj dobi, te je neophodno raditi na destigmatizaciji, ali i edukaciji porodica, stručnjaka i šire društvene zajednice u cilju zauzimanja pozitivnih stavova prema oboljelim od epilepsije. Zbog toga su aktivnosti koje organizuju Klinika za neurologiju UKC Tuzla i Liga za borbu protiv epilepsije Tuzlanskog kantona vrlo značajne jer pružaju priliku zainteresovanim građanima da se informišu o bolesti, ali i načinu kako pomoći oboljelima od epilepsije”, istakao je na konferenciji prof. dr. Sinanović i ukazao na važnost rane dijagnostike i adekvatnog liječenja. Takođe, prof. dr. Sinanović je skrenuo pažnju i na važnost stavljanja novih lijekova za epilepsiju na esencijalnu listu, jer kako je rekao, određeni lijekovi za epilepsiju su jako skupi, što predstavlja veliko opterećenje za pacijente slabijeg imovinskog stanja.

Pored konferencije za novinare Klinika za neurologiju UKC Tuzla i Liga za borbu protiv epilepsije Tuzlanskog kantona, na gradskom korzou, organizovali su i javnu akciju za građane. “Uz ljekare Klinike za neurologiju, u obilježavanje ovog dana uključili su se studenti Medicinskog fakulteta, volonteri i članovi Udruženja oboljelih od epilepsije. Organizovali smo javnu akciju za građane, ali i predavanja koja su naši članovi održali u Katoličkom školskom centru, Gimnaziji “Ismet Mujezinović” i Srednjoj medicinskoj školi  gdje su podjeljene i afiše sa osnovnim podacima o samoj bolesti i uputstvima za pomoć prilikom epileptičnog napada.

Moram istači da smo zaista sretni što svojim doprinosom skrećemo pažnju da oboljeli nisu sami i da mogu ravnopravno biti uključeni u društvenu i socijalnu zajednicu, jer kvaliteta života osoba sa epilepsijom nekada je teže narušena stavom društva i stigmatizacijom pacijenata, nego samom bolešću”, istakla je ovom prilikom prim. dr. Larisa Kovačević.

Inače, obilježavanje ˝Purple Day-a˝ ili ˝Ljubičastog dana˝, 2008. godine pokrenula je Cassidy Megan iz Nove Scotie u Canadi, uz pomoć nacionalne organizacije za epilepsiju. Namjera i želja djevojčice bila je osvijestiti širu javnosti o bolesti zbog koje je bila ograničena u druženju i igri s vršnjacima kao i praćenju nastave.

(TI/UKC Tuzla)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.