Dječiji sajam u maju prvi put u Tuzli: Organizatori pripremaju spektakulatni program! (VIDEO)

by admin
| 13:10

 U periodu od 8. do 10. maja 2015. godine, u prostorima SKPC „Mejdan“ u Tuzli, održat će se prva  revijalno-edukativno-humanitarna manifestacija „Dječiji sajam 2015“, a koja će u dijelu svoga programa imati i standardnu sajamsku postavku.

U okviru sajamskog programa planirano je da se održi niz manifestacija kao sastavni dio standardnog dječijeg programa, a koje će dati jedinstvenu šansu i djeci sa posebnim potrebama, što je bitna odrednica koncepta projekta „Dječiji sajam 2015“ koji podrazumijeva iznimno jaku humanitarnu i društveno korisnu notu.

Manifestacija će na jednom mjestu predstaviti niz edukativnih radionica, gradionica, igraonica, maštaonica, kvizova, pozorišnih i lutkarskih predstava, plesnih nastupa, nastupa horova, sportskih prezentacija, nagradnih igara i drugih sadržaja koji za cilj imaju potaknuti dječiju znatiželju, kreativnost i maštu.

U kreiranju programskih sadržaja će učestovati djeca iz 24 osnovne škole iz Tuzle, djeca iz 10 vrtića iz JU „Naše dijete“, djeca iz predškolske ustanove „Aladin“; djeca i učenici iz Katoličkog školskog centra iz Tuzle, zatim Doma za djecu bez roditeljskog staranja, Centra „Koraci nade“, Zavoda za djecu sa smetnjama u tjelesnom i fizičkom razvoju, JU Centar za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Tuzla te gosti iz drugih dijelova BiH i inostranstva.

Poseban akcenat programskog dijela će biti na kreativnom i maštovitom obilježavanju Dana Europe, 9. maja  iz dječije perspektive, a u okviru programa „Mini EU“ u Tuzli pod sloganom: „ Tuzla u Europi-Europa u Tuzli“. Povodom obilježavanja ovog značajnog praznika, biti će organizirane „Igre bez granica i predrasuda“.

U obilježavanje Dana Europe u okviru manifestacija „Dječiji sajam 2015“, uključit će se značajan broj ambasada koje imaju svoje stalne misije u BiH, a čiji će predstavnici svojim prisustvom događaju dati punu podršku jedinstvenom projektu u BiH.

Iznimno bogat, sadržajan i originalan program koji garantuje između 15 i 20 hiljada posjetitelja, već sa prvim aktivnostima organizatora  privukao je i veliki broj izlagača, koji će u sajamskoj postavci predstaviti proizvode i usluge namjenjene igri, te zdravom i pravilnom razvoju i rastu djece.

Organizatori manifestacije su Tuzlanski sajam i Lions klub Tuzla. Pokrovitelj manifestacije je Grad Tuzla, a programski sadržaji će se realizovati uz saglasnost Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta i TK.

Svoj dio u organizaciji događaja dali su i Pedagoški zavod TK, JU „Naše dijete“ Tuzla, Aktiv direktora osnovnih škola Tuzla, Centar za socijalni rad Tuzla, Centar „Koraci nade“, Predškolska ustanova „Aladin“, a broj aktivnih učesnika i institucija koji daju doprinos u organizaciji, programskog i izložbenog dijela manifestacije, svakim danom  je sve veći.

(Tuzlainfo)

https://www.youtube.com/watch?v=0TAzMj9JfF8