Dan borbe protiv tuberkuloze: Broj oboljelih u TK se smanjuje, najviše ih je u Tuzli

by admin
| 19:47

U povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze danas je na Klinici za plućne bolesti održana tribina pod nazivom „Tuberkuloza: epidemiologija, dijagnostika i liječenje“.

Organizator tribine je Klinika za plućne bolesti JZU UKC Tuzla, a cilj održavanja je predstaviti problematiku dijagnostike tuberkuloze, te upoznati sudionike sa smjernicama savremenog načina liječenja.

Obilježavanjem Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze podiže se svijest javnosti o tome da je tuberkuloza zarazna bolest koja ima visoku stopu smrtnosti, ali da se uz rano otkrivanje i adekvatno praćenje može izliječiti.Ovogodišnji Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze je posvećen globalnim naporima da se pronađe, liječi i izliječi svaka osoba koja ne dobija adekvatnu i potrebnu njegu, te da se ubrzaju akcije čiji je cilj iskorjenjivanje ove bolesti.

Prema riječima doc. dr. Suvada Dedića, načelnika Klinike za plućne bolesti, incidenca oboljelih u Tuzlanskom kantonu je u padu. Tokom 2012. godine broj hospitaliziranih tuberkuloznih pacijenata je iznosio 216, dok je u 2014. godini taj broj iznosio 172 pacijenta. Međutim, on upozorava na zabrinjavajući podatak, da je od 160 oboljelih sa Tuzlanskog kantona, najveći broj oboljelih bio iz Tuzle, njih 60, a onda slijede Gračanica, Gradačac i Živinice.

Doc. dr. Dedić je takođe dao podatak da su tokom 2015. godine na hospitalizaciji zbog tuberkuloze zadržana 52 pacijenta od čega je 7 imalo letalan ishod. 

Pored doc. dr. Suvada Dedića današnji predavači su bili i doc. dr. Sead Jamakosmanović i prof. dr. Munevera Osmić, koordinatori jedinice za kontrolu tuberkulozu za TK. 

Prema riječima doc. dr. Seada Jamakosmanovića liječenje tuberkuloze u Bosni i Hercegovini je besplatno i organizirano u skladu s programima za kontrolu tuberkuloze. “Liječenje tuberkuloze je standardizovano i strogo kontrolisano. Postoji široki asortiman, svima dostupnih, preparata koji se koriste u liječenju tuberkuloze. Bolnički tretman traje dva mjeseca, a ukupna terapija šest mjeseci. Ako liječenje ne traje koliko je određeno terapijskim režimom, bolest može recidivirati, što dovodi do rezistentnog oblika TBC-a, koji se daleko teže liječi”, kaže doc. dr. Jamakosmanović i ističe da je pored svega navedenog svijest javnosti u Bosni i Hercegovini na vrlo niskom nivou, a da je i pored toga što se broj oboljelih stalno smanjuje, Bosna i Hercegovina i dalje zemlja sa visokim rizikom obolijevanja od tuberkuloze.

(TI/UKC Tuzla)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.