Inicijativa UG „Kreka“: Vratite nam „Partizan“

by admin
| 18:31

Upravni odbor Udruženja građana “Kreka” pokrenuo je i inicijativu za adaptaciju zgrade nekadašnjeg DTV “Partizana”.

U svom zahtjevu Krečani traže da se ispoštuje Naredba Općinskog sekretarijata za narodnu odbranu iz 1995. godine, koji je naložio da se zgrada DTV “Partizan” stavi na raspolaganje izbjegličkim općinama, te za skladištenje humanitarne pomoći.

Sekretarijat je istaknuo obavezu da se nakon prestanka korišćenja, odnosno, nakon prestanka ratnih dejstava, objekat vrati u pređašnje stanje za svakodnevne aktivnosti članova DTV. Kako ova Naredba u spomenutom stavu nikada nije realizirana, članovi UG “Kreka” traže da se konačno ispuni obaveza prema stanovnicima ovog velikog naselja i Dom adaptira.

Djeluje potpuno nevjerovatno da već desetinama godina na potezu od Husina do starog kina “Radnik” ne postoji bilo kakva zdravstvena ustanova, kiosk za novine, banka i sl., a kamoli uređen prostor za društvena okupljanja od lokalnog značaja.

UG “Kreka” traži od Gradskog vijeća da se odredba iz Naredbe realizira, a zgrada adaptira relativno malim sredstvima u muzej, prostor za mlade, ambulantu, za razne društvene aktivnosti, te za potrebe Mjesne zajednice i Udruženja građana “Kreka”, koje od osnivanja do danas nema svoj prostor za rad.No, krene li vrag stranputicom, spremni smo pozvati stanovništvo na građansku neposlušnost, odnosno, suprostavljanje eventualnom dolasku bagera koji bi spomenuti prostor poravnali, a onda dali kojekakvim konzorcijumima za podizanje stambeno-poslovnih, betonskih monstruma.

Zaista je teško pronaći utemeljene razloge, koji su naveli lokalnu gradsku birokraciju, da prepusti zubu vremena naš “Dom”, kako smo ga desetljećima od milja zvali. Takav je još uvijek u srcima svih Krečana razasutih po našem gradu, a i po cijelom svijetu.

Teško je zamisliti neku ozbiljnu protuargumentaciju u vezi sa ovom široko podržanom inicijativom, posebno što je sasvim izvjesna adekvatna potpora i od strane gradskih vijećnika. DTV “Partizan” u Kreki jedan od najkapitalnijih spomeničkih vrijednosti austro-ugarskog perioda u Tuzli.

Naselje Kreka nastalo je u vrijeme velike industrijalizacije BiH s kraja 19. vijeka, kada su iz svih krajeva Evrope u rudnike i solane stizali strani majstori i stručnjaci, kako bi doprinijeli izgradnji objekata za eksploataciju uglja, soli i drugih ruda i minerala. Povjesničari tvrde da su u Kreki u raznim periodima istorije živjeli predstavnici 27 nacija. Kolone u Kreki, i sam Dom DTV “Parizan” predstavljaju vrijednost koju treba zaštititi, konzervirati i pretvoriti u muzejski prostor. Kreka je povjesno-kulturološki brend grada Tuzle.

Realizacijom ovog projekta,pored interesa građana Kreke, obogatićemo i turističku ponudu našeg grada.

Od trenutka kada je Upravni odbor Udruženja građana “Kreka” općinskim vlastima u Tuzli podnio inicijativu za adaptiranje Doma DTV “Partizan” u tom naselju, ovu ideju je putem portala i društvenih mreža, te na drugi način, podržalo oko 10.000 osoba. Najveća podrška, što je i logično, došla je od mještana Kreke, kao i Krečana rasutih diljem svijeta, ali i od preko hiljadu Tuzlaka koji se slažu da je ovaj dio Tuzle u mnogim životnim potrebama zapostavljen u odnosu na druge dijelove općine. Inicijajtiva je, inače, u javnost plasirana putem FB grupe “Krečani”, te medija, a medijsku podršku najavili su i drugi ugledni portali u Tuzli i cijeloj BiH. Također, podršku inicijativi dali su i brojni vijećnici Gradskog vijeća, te ugledne ličnosti iz sfere kulture, sporta, zaštite kulturnog naslijeđa, politike, obrazovanja i drugih. Inicijativa je u službenoj formi proslijeđena Kolegiju Gradskog vijeća, a odatle stručnim službama Grada – navodi se u saopštenju koje poptisuje predsjednik skupštine UG „Kreka“ Zoran Petrović.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.