Komentar: Ministre, zaustavili smo Chucka Norrisa?!

by admin
| 14:32
Almir_Seckanovic
  •  
  •  
  •  
  •  

Nagradno pitanje glasi: Koliko je moćan Mirsad Kukić, zvani Kuko, stanovnik Banovića? Najčešći odgovor, od Banovića do Tuzle, glasi – moćniji od Chucka Norrisa, dvaput!

 

Istine u ovom vicu, nastalom zarad ovog osvrta, zaista ima, iako Kuko nikada nije testirao svoju moć nad Chuckom Norrisom. Zato je, za razliku od holivudskog junaka, pod svoje noge stavio kompletan Tuzlanski kanton, pokazavši u nekoliko navrata zbog čega je moćniji od ostalih, kako kriminalaca, tako i političara, s kojima je u utrci, također.

Naime, samo je Mirsadu Kukiću pošlo za rukom da zatvorske dane, na koje je dospio zbog zloupotrebe položaja, provodi u tuzlanskom Rudarskom institutu, kojem je, eto, dva dana nakon pravosnažnosti presude, zatrebao kadar poput Kukića, pa je već treći dan, uz saglasnost korumpiranog upravnika zatvora Hasana Hodžića, Kukić bio na novom poslu. Tako je banovićki Chuck Norris dobio priliku da usavršava svoje znanje, zaradi dobar honorar i odradi kaznu, kako bi u nastavku svoje karijere mogao krojiti sudbinu pola miliona stanovnika Tuzlanskog kantona.

Upravo taj kroj počeo je nakon općih izbora u BiH, na kojima je banovićka struja unutar Stranke demokratske akcije (SDA) ostvarila historijski rezultat – od deset poslanika SDA u Skupštini TK-a direktnu vezu sa Kukićem ima njih devet, tačnije svi osim Bajazita Jašarevića?! Na osnovu tog rezultata, Kukić se ozbiljno uključio u rad Izvršnog odbora SDA TK-a, s ciljem da isposluje što bolja mjesta za svoje poslušnike, prije svega za odane kadrove iz Banovića i Živinica, poput Bege Gutića, načelnika Policijske stanice u Živinicama, kojeg je Izvršni odbor SDA predložio za budućeg ministra unutrašnjih poslova u Vladi TK-a.

Bego Gutić, policajac sa diplomama geologa i pravnika, nema većih aferima, niti kvalifikacija za jedan odgovoran posao. No, Gutić, za razliku od ostalih, ima Kukino prijateljstvo, zarađeno u proteklim decenijama. Naime, upućeniji tvrde da se Gutić prije nekoliko godina sukobio sa Kukićem, zbog čega je zaradio premještaj iz Banovića u Živinice. Odnosi su se promijenili kada je Kukić stekao akademsku titulu, a pritom i želju da postane predavač na tuzlanskom Rudarskom fakultetu, na kojem je, saznajemo, vrlo moćna Gutićeva porodica. Tako je odbačeni član ponovo postao poželjan, uz napomenu da mora ispunjavati zadaće, kako ponovo ne bi došao u nemilost – što niko ne želi.

Tako će Gutić, zarad linije po kojoj je predložen, biti pred iskušenjem da aminuje sveprisutno samovlašće Kukićevih ljudi u Banovićima, zloupotrebe poput onih za koje je šef robijao, ali i da sakrije dokaze o političko-kriminalnoj grupi u TK-u, o kojoj se priča već godinama, te koja se poredi sa onom koju je SIPA prije nekoliko mjeseci razbila u Unsko-sanskom kantonu.

Od Gutića će raznorazni kukići tražiti da briše njihove saobraćajne prekršaje, jer svi će znati, na vrijeme, ko mu je pomogao da postane ministar?! Jedino će, zarad dokazivanja Kukine moći, ispaštati Chuck Norris, koji će, ako ikad zamoli za uslugu, dobiti odgovor: Šta me briga što si Chuck Norris! Nisi Kuko pa da te puštam!

 

Almir ŠEĆKANOVIĆ, Oslobođenje

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.