In memoriam: Tuzla se oprostila od emeritusa dr. sc. Abdulaha Smajića

by admin
| 9:53

Komemoracija dr. sc. Abdulahu Smajiću, profesoru emeritusu, bivšem dekanu i šefu Katedre za internu medicinu Medicinskog fakulteta i načelniku Klinike za interne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, koji je preminuo 16.03.2015. godine u 80. godini života, održana je jučer, 18.03.2015. god. na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

 

O profesoru Smajiću na komemoraciji su govorili prof. dr. Elmir Čičkušić, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, doc. dr. Nešad Hotić, direktor JZU UKC Tuzla  i prof. dr. Emir Hodžić, načelnik Klinike za interne bolesti.

 

Vijest da je umro prof. dr. Abdulah Smajić ražalostila je sve koji su poznavali ovog velikog medicinskog stručnjaka, čovjeka i humanistu, ljekara koji se strogo pridržavao etičkih principa i koji je svojim radom doprinio razvoju nauke na ovim prostorima, rečeno je tokom komemoracije. 

Posljednji ispraćaj i dženaza obavljeni su u srijedu, 18.03.2015. god.  u 14.30 sati ispred Džindićke džamije, u čijem je haremu prof. dr. Smajić i ukopan.

IN MEMORIAM

Prof. dr. Abdulah Smajić je bio dugogodišnji načelnik Klinike za interne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. Penzionisan je 1998. godine.

Dr. Abdulah Smajić je Medicinski fakultet završio u Beogradu 1961. godine. Specijalizaciju iz interne medicine završio na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu 1969. godine. Na mjesto šefa Odjeljenja za nuklearnu medicinu pri Internom odjeljenju Opšte bolnice u Tuzli imenovan je 1970 godine. Specijalistički ispit iz nuklearne medicine položio je u Sarajevu 1978. godine. Počasno zvanje “Primarius” dobio 1978. godine, kada je odbranio i doktorsku disertaciju na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Prof. dr. Abdulah Smajić na Medicinskom fakultetu u Tuzli bio je angažovan od 1980. godine kada je izabran za vanrednog profesora iz Interne medicine. Za redovnog profesora imenovan je 1985. godine, kada je izabran i za dekana Medicinskog fakulteta u Tuzli. 

Takođe, obavljao je i funkciju šefa Katedre za internu medicinu Medicinskog fakulteta u Tuzli.

Prof. dr. Abdulah Smajić je za načelnika Interne klinike u Tuzli izabran u januaru 1989. godine i na toj poziciji ostaje do odlaska u penziju, u novembru 1998. godine.

Za vrijeme svog radnog vijeka prof. dr. Smajić objavio je oko 100 stručnih i naučnih radova. U počasno zvanje “Profesor emeritus” izabran je 2004. godine na Univerzitetu u Tuzli. Profesor Smajić je obavljao i funkciju predsjednika Udruženja za nuklearnu medicinu BiH.

(TI/untz)

 

 

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.