U Tuzli tlo ne miruje: Aktivirano 11 novih klizišta

by admin
| 11:40

Prema informaciji Kantonalne uprave civilne zaštite, u gradu Tuzla došlo je do aktiviranja 11 novih klizišta, kao i pokretanja većih masa u zoni jednog starog klizišta.

 

U Mjesnoj zajednici Ši Selo jedno klizište ugrožava dva stambena objekta, u naselju Hidani klizište površine 300m x 100m ugrožava tri stambena i više pomoćnih objekata, a duž asfaltnog puta prema naselju Rasovac (MZ Tušanj) tri manja klizišta prijete da prekinu ovu putnu komunikaciju.

 U centralnom dijelu naselja Rasovac aktivirano je klizište na većoj površini koje prijeti direktno i indirektno za 40 individualnih stambenih i više pomoćnih objekata te putnoj komunikaciji u ovom naselju.

 U naselju Srednja Lipnica aktivirana su tri nova klizišta koja ugrožavaju četiri stambena objekta (privatne kuće) i put u naselju te jedan potok. U naselju Čane (G. Lipnica) aktivirana su dva klizišta koja ugrožavaju četiri stambena i jedan pomoćni objekt.

 Na lokalitetu Pločnik (MZ Centar) došlo je pokretanja zemljanih masa na starom klizištu koje ugrožavaju oko 10 stambenih objekata u donjoj zoni naselja.

 Na području Kalesije jučer je komisija Općinske službe civilne zaštite obišla klizište u naselju Ćivića Brdo, MZ Kikači i dala prijedlog za iseljenje iz šest individualnih stambenih objekata koji su ugroženi klizištem.

 U Sapni u protekla 24 sata prijavljeno je rektiviranje klizišta na dvije lokacije u naselju Rastošnica. Klizišta su na poljoprivrednom zemljištu i ne ugrožavaju stambene ili druge objekte.

 Na području Srebrenika u mjestu Špionica – Kosica, klizište je prekinulo lokalnu putnu komunikaciju, a jedan stambeni objekt je ugrožen. U mjestu Bjelave klizište ugrožava četiri stambena objekta, a ugrožena je i putna komunikacija na dijelu puta Kuge-Bjelave, piše Fena.

 Na području Gradačca u protekla 24 sata evidentirano je pet novih klizišta i to dva koja ugrožavaju stambene objekte u naseljima Toke i Gradačac, jedno ugrožava mezarje Kadić Bašča i dva na poljoprivednom zemljištu u naseljima Međiđa Srednja i Vučkovci.

 Vodostaj Spreče na mjernom mjestu Karanovac je u fazi opadanja i jutros u 7 sati iznosio je 302 cm te je u odnosu na mjerenje jučer niži za 10 cm.

 Na području Gračanice pod vodom je oko 10 ha poljoprivrednog zemljišta. Trenutno nema poplavljenih stambenih objekata. I na području općine Doboj-Istok trenutno je pod vodom oko 10 ha poljoprivrednog zemljišta.

(TI) Foto: Arhiv

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.