Matematika Senada Alića Šilje: Povećanje plata poslanika zapravo znači njihovo smanjenje!?

by admin
| 20:23

Akademska zajednica Univerziteta u Tuzli sa interesovanjem prati novu matematsku metodu, koja je razvijena u laboratorijama zakonodavne vlasti Tuzlanskog kantona. Prema ovoj metodi, dosad nepoznatoj u naučnim krugovima – visina poslaničkih plata obrnuto je proporcionalna njihovoj stvarnoj vrijednosti, odnosno povećanje plata poslanika zapravo znači njihovo smanjenje!

 

-Ovu revolucionarnu metodu obračunavanja plata poslanika javnosti je nedavno predstavio Senad Alić zvani Šiljo pročelnik Administrativne komisije Skupštine TK koja je specijalizirana za nerad, dokolicu i plate poslanika. Inače, riječ je o istaknutom naučnom radniku koji je svoje stručne i naučne reference sticao na vrhunskim privatnim univerzitetima i fakultetima u Republici Srpskoj – entitetu poznatom širom svijeta po privatnim visokoobrazovnim institucijama za razvoj nauke i tehnologije. Tu svakako spada i prestižni Univerzitet u Karakaju kojega je pohađao rečeni Šiljo u namjeri da zadovolji svoju glad za znanjem, navodi se u saopštenju Sindikata visokog obrazovanja TK.

 

-Pomenuti pročelnik došao je, međutim, do još jednog revolucionarnog otkrića! Ovaj kantonalni Good Will Hunting, sve uz pero, hartiju i abakus (računaljku), izračunao je da se plate poslanika Skupštine TK, uključujući i njegovu, mogu dodatno uvećati ukoliko bi se profesori koji se bave naukom ograničili u svojim zaradama koje ostvaruju na tržištu učešćem u domaćim i inostranim projektima naučno-istraživačkog karaktera. Tako bi, u skladu sa ovom metodom, prihodi koje ostvaruju profesori Univerziteta u Tuzli po osnovu nauke i naučno-istraživačkog rada trebali postati dio budžeta kojim raspolaže vlast, a potom i dio plata i naknada nosilaca vlasti u TK. Ovo “genijalno” Šiljino dostignuće, koje prelazi dobar ukus i granicu bezobrazluka, te koje se tiče namicanja sredstava za plate poslanika i drugih političara po svaku cijenu, nije moglo ostati bez reakcije akademske zajednice, posebno zbog lucidnosti koju pokazuju izabrani poslanici – članovi Administrativne komisije povodom rješavanja pitanja vlastitog finansiranja u naredne četiri godine. Stoga je akademske zajednica fascinirana ovakvim “talentima” i njihovim dometima u kreiranju ambijenta za tehničko-tehnološki napredak Tuzlanskog kantona. Akademska zajednica također je zatečena ovakvom vrstom istraživačke strasti i pregalaštva u pogledu iznalaženja mogućnosti za povećanje vlastitih plata poslanika Skupštine TK, dodaje se u saopštenju.

 

-S tim u vezi podsjećamo da je Skupština TK, sve sa svojim komisijama, u proteklih pola godine donijela svega dvije odluke od kojih se jedna odnosi na imenovanje Vlade, a druga na vlastite plate – sve na bazi pomnog preispitivanja mogućnosti za povećanje istih. Zbog bavljenja ovom vrstom nauke Skupština i pročelnik Šiljo su čak zanemarili svoje obaveze povodom opravdanih zahtjeva radnika koji protestuju svake sedmice, te opštu bijedu, kriminalnu privatizaciju, brojne zloupotrebe položaja itd., te se u proteklom periodu nisu čak ni pokušali baviti ovim problemima uslijed naučne groznice koja je obuzela članove ove institucije povodom iznalaženja novih metoda i načina povećanja vlastitih plata – sve zasnovano na Šiljinoj višoj matematici. Iskreno se nadamo da će javnost Tuzlanskog kantona i šire prepoznati ovaj nalet naučnog entuzijazma Skupštine TK, te da će se na adekvatan način odužiti pomenutoj instituciji.
Na koncu, imajući u vidu pokazani nivo ne/ozbiljnosti i rezultate ne/rada u proteklih pet mjeseci, ne možemo a da ne čestitamo Skupštini TK i njenom predsjedniku nastupajuće prvoaprilske praznike, saopšteno je iz Sindikata visokog obrazovanja Tuzlanskog kantona.

 

NAPOMENA: Izvinjavamo se javnosti zbog nivoa komunikacije u ovom saopštenju. Kada povod i subjekti budu ozbiljniji, obećavamo da će i saopštenja biti ozbiljnija.

(TI)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.