UKC Tuzla: Preminuo prof. dr. Abdulah Smajić

by admin
| 17:01

Iz JZU Univerzitetski klinički centar Tuzla sa žaljenjem su obavijestili rodbinu, kolege i prijatelje da je prof. dr. Abdulah Smajić, dugogodišnji načelnik Klinike za interne bolesti, u penziji, preminuo juče, 16.3.2015. godine u 80. godini života.

Komemorativna sjednica će se održati u srijedu, 18.3.2015. godine, u 13 sati u amfiteatru I Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Posljednji ispraćaj obavit će se ispred Džindijske džamije u srijedu, 18. 3. 2015. godine u 14:30 sati.

Iz biografije:

Prof. dr. Abdulah Smajić Medicinski fakultet je završio u Beogradu 1961. godine. Specijalizaciju iz interne medicine završio na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu 1969. godine. Na mjesto šefa Odjeljenja za nuklearnu medicinu pri Internom odjeljenju Opšte bolnice u Tuzli imenovan je 1970 godine. Specijalistički ispit iz nuklearne medicine položio je u Sarajevu 1978. godine. Počasno zvanje „Primarius“ dobio 1978. godine, kada je odbranio i doktorsku disertaciju  na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Prof. dr. Abdulah Smajić na Medicinskom fakultetu u Tuzli bio je angažovan od 1980. godine kada je izabran za vanrednog profesora iz Interne medicine. Za redovnog profesora imenovan je 1985. godine, kada je izabran i za dekana Medicinskog fakulteta u Tuzli. Takođe, obavljao je i funkciju šefa katedre za internu medicinu Medicinskog fakulteta u Tuzli.

Prof. dr. Abdulah Smajić je za načelnika Interne klinike u Tuzli izabran u januaru 1989. godine i na toj poziciji ostaje do odlaska u penziju, u novembru 1998. godine.

Za vrijeme svog radnog vijeka prof. dr. Smajić objavio je  oko 100 stručnih i naučnih radova.  U počasno zvanje „Profesor emeritus“ izabran je 2004. godine na Univrzitetu u Tuzli. Profesor Smajić je obavljao i funkciju predsjednika Udruženja za nuklearnu medicinu BiH. 

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.