“STRAH ME JE!”: Na press konferenciji najavljeni subotnji protesti

by admin
| 11:55
0701_strah_me_je
  •  
  •  
  •  
  •  

Na današnjoj press konferenciji koja je održana u TTC Telex, građanke i građani Tuzle, uz podršku brojnih nevladinih organizacija i studentskih udruženja još jednom su najavili masovne i mirne proteste protiv silovanja i nasilja pod parolom “Strah me je!”.

 

Protest će se održati u subotu, 8. januara, sa početkom u 12:00, okupljanjem na Korzou “kod Ismeta i Meše” i predstavlja spontanu reakciju građana na silovanja i druge oblike nasilja koji se posljednjih sedmica svakodnevno događaju u Tuzli i Tuzlanskom kantonu. Građani i građanke zahtijevaju što hitnije i strožije kažnjavanje počinioca ovih monstruoznih krivičih dijela, te najavljuju da je protest samo početak kampanje kojom će zahtijevati izmjenu krivičnog zakonodavstva u cilju drastičnog pooštravanja kazni za krivična djela protiv spolne slobode i morala, protiv života i tijela, kao i niza drugih krivičnih dijela poput nasilničkog ponašanja, nasilja u porodici, iznude, neovlaštenog držanja oružja i sl.

 

– Izvršna i zakonodavna vlast su direktno odgovorni za nasilje na ulicama Tuzle, jer su jedino oni ovlašteni mijenjati zakone, izdvajti sredstva za rad policije i pravosudnih instittucija, graditi nove zatvore i disciplinske centre. Zahtijevamo da prioritet nove vlasti na svim nivoima bude odlučna i beskompromisna borba protiv nasilja i kriminala, a sudovi konačno moraju shvatiti svoju odgovornost, jer odmjeravanjem sramotno blagih kazni direktno podstiču teror nad građanima kojeg vrše kriminalci, nasilnici, silovatelji  – kazao je Gordan Isabegović iz Omladinskog pokreta Revolt.

 

Upravo zbog ovako blage kaznene politike sudova nevladine organizacije predlažu drastično pooštravanje kazni za pojedina krivična djela.

– Krivično pravne sankcije utvrđene Krivičnim zakonom F BiH za pojedina krivična djela nasilja, razbojništva, silovanja i sl. nikako nisu u skladu sa svojom svrhom postojanja a to je da preventivno utiču da se ne učini krivično djelo.Ako se uzme u obzir da se u sudskoj praksi za krivično djelo silovanja izriču namanje propisane kazne ili čak i blaže odnosno ispod granica propisane zakonom, od 6 mjeseci do godinu dana, onda sa pravom možemo reči da su stimulirajuće za potencijalne počinitelje. Zahtjevamo od izvršne i zakonodavne vlasti da se odmah pristupi pooštravanju kaznene politike i da se za pojedina krivična djela nasilja najmanje propisane kazne udvostruče odnosno da se za silovanje propiše najmanja kazna od 5 odnosno 8 godina.Samo tako stvoričemo jedan od preduslova prevencije ali pružiti i žrtvi bar neku satisfakciju  za pretrpljenu bol i sigurnost da se to neće ponoviti  – rekla je Mirsada Bajramović iz Udruženje “Zemlja djece”

 

Veliki problem u današnjem društvu predstavlja položaj same žrtve koju sistem dovodi u potpuno podređen i neravnopravan položaj u odnosu na nasilnike. Država ne obezbjeđuje potrebne tretmane za rehabilitaciju, a svemu doprinose i pojedini mediji koji često neodgovorno ukazuju na identitet žrtvi krvičnih dijela poput silovanja.

 

– Rehabilitacija žrtava nije moguća bez izricanja adekvatnih kaznenih mjera počiniocima u smislu osnovnog principa liječenja žrtava i garancije „da se ne ponovi“. Žrtve i njohov identitet nije zaštićen dok se identitet počinitelja štiti čak i poslije podizanja optužnice. Najteže su posljedice traume silovanja i teško mogu biti zaliječene u ovakvoj atmosferi nekažnjavanja. – kazala je Jasna Zečević iz UG “Vive Žene”

 

Istaknuto je da je sramotno da su primanja poslanika višestruko veća od plata policajaca, a upućen je i apel građanima da sarađuju sa policijom i otkrivaju informacije o počiniocima posljednjih krivičnih dijela. Još jednom je naglašeno da protest predstavlja otvoreno i nenasilno suprostavljanje teroru kojeg nad građankama i građanima Tuzle i Tuzlanskog kantona svakodnevno vrše razne siledžije, nasilnici i kriminalci, podstaknuti blagom i neefikasnom kaznenom politikom. Građani poručuju da neće šutjeti i živjeti u strahu potencijalnih žrtvi, te da su odlučni mijenjati sistem i zakone kako bi štitili građane, a ne kriminalce! Protest počinje okupljanjem građana u 12:00 na Korzou “kod Ismeta i Meše”, odakle će građani mirnom šetnjom otići do zgrade kantonalnog tužilaštva i suda.

 

Građanke i građani Tuzle uz podršku:

UG “Zemlja djece”, Odred izviđača “Krin”, Omladinski pokret Revolt, Udruženje studenata Pravnog fakulteta Tuzla, Fondacija tuzlanske zajednice, UG “Vive žene”, Omladinska organizacija Oko, Građanski edukativni centar, Nevladin pokret Front i dr.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.