Komitet za sigurnost Općine Tuzla održao hitnu sjednicu povodom slučajeva silovanja

by admin
| 8:34
0601_stop_nasilju2
  •  
  •  
  •  
  •  

Konsultativni komitet za sigurnost Općine Tuzla djelujući u okviru realizacije Projekta 5.5 (Implementacija policijskog djelovanja u zajednici) i na osnovu zajedničke procjene i dogovora načelnika općine Tuzla i predsjedavajuće OV Tuzla, održao je hitnu sjednicu dana 06.01.2011. godine u 18 sati, kojoj su, osim članova Komiteta, prisustvovali i Glavni kantonalni tužitelj i Načelnik Općine Tuzla. Sjednica Komiteta za sigurnost je sazvana i zbog nepotpunih informacija u medijima, koje su imale za posljedicu veću uznemirenost građana.

Na sjednici Komiteta za sigurnost, razmatrana je Informacija o bezbjednosnoj situaciji na području općine Tuzla u vrijeme novogodišnjih praznika, sa posebnim akcentom na prijavljene slučajeve silovanja ali i sve slučajeve silovanja koji su se u Tuzli i FBiH dogodili u posljednje tri godine. Kada su u pitanju krivična djela silovanja, Komitet ocjenjuje da javnost nije dovoljno upoznata sa činjenicama vezanim za prijavljene i druge slučajeve silovanja.

Zvanični podaci Federalne uprave policije, govore da su na području FBiH u posljednje tri godine prijavljena 52 slučaja silovanja, dok je u istom periodu (dakle, u posljednje 3 godine) na području općine Tuzla prijavljeno 7 slučajeva da je izvršeno krivično djelo silovanja. Tako je, primjera radi, u 2008. godini u FBiH prijavljeno 18 počinjenja krivičnog djela silovanja, a na području Općine Tuzla 4 slučaja.

U 2009. godini na području općine Tuzla NIJE zaprimljena ni jedna prijava za krivično djelo silovanja, dok je u FBiH, takvih prijava bilo 17.

U 2010. godini u FBiH je prijavljeno 17 slučajeva krivičnog djelovanja silovanja, a na području općine Tuzla 3 slučaja.

Tužiteljski i policijski organi gonjenja su do sada uspješno radili na otkrivanju počinitelja krivičnog djela silovanja. U prošloj godini počinitelji sva tri krivična djela su otkrivena, pa iz navedenih razloga Konsultativni komitet za sigurnost ukazuje na efikasan i uspješan rad policije i pravosuđa.

Kada je u pitanju prijava silovanja od 29.12.2010., Komitet je od nadležnih obaviješten da je policija brzo otkrila jednog mogućeg počinitelja i zajedno sa tužiteljstvom radi na otkrivanju drugog mogućeg počinitelja i na provjeri podataka vezanim za ovu prijavu. U vezi sa prijavljenim silovanjem od 1.1.2011. godine, kako je Komitet obaviješten, još se sa sigurnošću nije utvrdilo da li se radi o silovanju, pokušaju razbojništva ili nekom drugom djelu. Istraga je u toku, a u njenom interesu, nadležni organi nisu mogli dati više informacija Komitetu.

Konsultativni komitet za sigurnost oštro osuđuje svaki nedopušten protivpravni čin i atak na tjelesni integritet druge osobe. Od nadležnih pravosudnih organa i organa policije, očekuje se danonoćni rad i naoštrije sankcije za svakog ko se usudi silovati drugu osobu. Od građana očekuje strpljenje i svaku moguću pomoć organima u otkrivanju ovakvih i sličnih krivičnih djela.

PREDSJEDNICA

Prof.dr.med.sci.Nada Mladina


Foto: Ilustracija

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.