U pravcu uvezivanja radnog staža: Predstavnici Sindikata “Aide” i Vlade TK-a postigli dogovor

by admin
| 15:48

Predstavnici Sindikata Fabrike obuće “Aida” iz Tuzle postigli su danas s premijerom Tuzlanskog kantona Begom Gutićem i ministrima u kantonalnoj vladi dogovor u vezi s rješavanjem njihovih zahtjeva o uvezivanju radnog staža.

Dogovoreno je da se problem uvezivanja radnog staža za sve radnike “Aide” pokuša riješiti putem Federalnog zavoda za PIO.

-Dogovorili smo dvije varijante, kako i na koji način da riješimo problem uvezivanja staža za ove radnike. Jedna od varijanti je da pokušamo putem Federalnog zavoda za PIO dogovoriti uvezivanje radnog staža za sve radnike Fabrike obuće Aida, a da Vlada TK-a preuzme obavezu da u ratama isplati nadoknadu za doprinose za penzijsko osiguranje. Druga varijanta je, ako to ne uspijemo dogovoriti sa Zavodom, da idemo prema Skupštini TK s odlukom da u naredne četiri godine mandata sukcesivno Vlada TK-a riješi pitanje uvezivanja radnog staža radnicima Fabrike – potvrdio je u izjavi Feni premijer TK-a Bego Gutić. 

Kazao je također da je dogovoreno da će ove godine za 65 radnika “Aide” biti riješeno pitanje uvezivanja staža i osigurani uvjeti za njihovo penzioniranje. 

Potpredsjednik Sindikata “Aide” Hasan Užičanin kazao je nakon sastanka da je postignut dogovor da 1. aprila bude organizirana tematska sjednica s Kolegijem Skupštine TK-a, na kojoj će biti prisutni i predstavnici Sindikata “Aide”, a bit će razgovarano samo o problemu radnika ove fabrike. 

Kada je riječ o uvezivanju staža, kazao je da će naredne sedmice dva radnika “Aide” zajedno s premijerom Gutićem održati sastanak s federalnim direktorom za PIO da bi se pokušali riješiti problemi radnika.

Ukoliko se i ostali radnici saglase s ovim prijedlozima, Užičanin ističe da će najavljeni protesti do 27. marta biti prekinuti. 

(TI/Fena) / Foto: Arhiv

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.