OŠ Tušanj: Otvorena učionica za turski jezik

by admin
| 14:21

U osnovnoj školi „Tušanj” u Tuzli, ambasador Turske Nj.E. Džihad Erginaj, u prisustvu delegacije u kojoj su bili sekretar i savjetnici ambasade, predstavnici Instituta Yunus Emre i TIKA-e, otvorio je učionicu za turski jezik. Uređenje učionice za turski jezik omogućili su nstitut Yunus Emre iz Sarajeva i kompanija Yavuz.

Tim povodom je ambasador Turske u BiH Džihad Erginaj istakao veliki značaj obrazovanja u svakom pogledu ali i dodao da, da bi obrazovanje bilo kvalitetno, uslovi u kojima se ono stiče također moraju biti kvalitetni.

„Svakako da u vrijeme, kada se možemo pohvaliti sve boljim i razvijenijim društvenim i ekonomskim odnosima, uvođenje turskog jezika i učenje turskog jezika, također je jedan od elemenata za uspostavu i razvoj ove saradnje”, kazao je Erginaj. Ovom prilikom ambasador Erginaj je izrazio zadovoljstvo, te kazao da su otvorena mnoga polja buduće saradnje, te predložio nastavak kontakata, sa ciljem realizacije konkretnih projekata, pogotovo u oblasti obrazovanja.

Svakoga dana raste interes za učenje turskog jezika, što su u Ambasadi Republike Turske i prepoznali. Doprinos se, onima koji se odluče na učenje, ukazuje upravo na ovaj način i to u saradnji sa kantonalnim vlastima.

Uz grupu zvaničnika u kojoj je bio premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, svečanu vrpcu, zajedno sa ambasadorom, presjekla je ministrica obrazovanja, nuke, kulture i sporta Mirsada Begović, te je kazala: „Uloga Ministarstva u cijelom projektu jeste da projekat podržimo, imajući u vidu da mi već nekoliko godina školujemo kadrove na Filozofskom fakultetu, na Odsjeku – turski jezik. S druge strane, imajući u vidu privrednu saradnju BiH i Turske, sve više se ukazuje potreba za komunikacijom na turskom jeziku. Na ovaj način će se takav proces olakšati. Turski jezik je prvi puta uveden u nastavu ove školske 2014/2015. godine kao drugi strani jezik. Osnovne škole ”Tušanj” u Tuzli i „Lukavac Grad” u Lukavcu su dvije škole u Tuzlanskom kantonu u kojima je to omogućeno.”

„Radovi na rekonstrukciji učionice završeni su u rekordnom roku, a pretpostavlja se da je uloženo oko 10.000 KM.

Obezbijeđen je i školovan nastavni kadar kako bi se osiguralo da se djeci prenosi kvalitetno znanje. Trenutno imamo samo u šestom razredu turski jezik jer je to prva generacija ali krajem ove školske godine ponovo će biti urađena anketa za učenike petih razreda, pa će se oni sa svojim roditeljima izjasniti da li žele da ga izučavaju pored postojećih engleskog i njemačkog jezika”, kazao je Senad Mulić, direktor OŠ „Tušanj” Tuzla – saopšteno je.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.