Posuđeni intervju: Fahrudin Omerović legendarni golman Slobode, Partizana, reprezentacije…

by admin
| 12:21
1512omerovic

Prvi golman u historiji nogometne reprezentacije BiH bio je Fahrudin Omerović. Nekadašnji čuvar mreže Sloge iz Doboja, Slobode, Partizana…

 

Od prve zvanične utakmice reprezentacije BiH sa Albanijom pa sve do kvalifikacijske utakmice sa Hrvatskom u Bolonji bio je nezamjenljiva karika tima Fuada Muzurovića.

 

Poslije okončanja karijere okrenuo se trenerskom poslu. Ljetos je postao prvi trener slavnog Fenerbahčea ili prvi saradnik Ajkut Kocemana.

 

Popularni Omer u ekskluzivnom razgovoru za dnevne novine “San” govori o svojoj karijeri, reprezentativnim utakmicama, trenerskim počecima, o angažmanu u Fenerbahčeu… Razgovor uz dozvolu autora, prenosimo u cjelosti.

 

Javnost u BiH nije pretjerano upoznata sa vašim angažmanom u Fenerbahčeu. Možete li nam pojasniti kako je došlo do dogovora sa slavnim klubom?

 

– Dolaskom Ajkuta na mjesto sportskog direktora i šefa stručnog štaba i ja sam došao u Fenerbahče. Sa Ajkutom sam igrao 1996. godine u Istanbulsporu, kada nam je trener bio Safet Sušić. Kasnije su nam se putevi razišli jer sam ja radio u Istanbulsporu, Anakarasporu, Malatajasporu itd. Kada je on došao u Fenerbahče meni je ponudio ulogu prvog trenera koju sam objeručke prihvatio.

 

Fenerbahče je ove sezone prerano ispao iz euro – kupova, dok ste u Superligi Turske u zaostatku za vodećim Trabzonsporom.

 

– Fenerbahče je bio u šoku nakon što je prvenstvo izgubljeno u posljednjem kolu. Pripreme smo počeli sa 15 igrača od čega su četvorica bila iz naših omladinskih pogona. Tek kasnije su pristigli Yobo, Dia, Niang… U takvoj situaciji smo se sastali sa Yang Boysom, potom i u Ligi Evrope sa PAOK-om. Uz sve to htjeli smo provesti reformu igre. Insistirali smo na bržoj i agresivnijoj igri. Sve se to odrazilo na kompletnu ekipu tako da smo prerano ispali iz euro – takmičenja.

 

Možete li dostići minus devet u odnosu na prvi Trabzonspor?

 

– Svakako! Cilj Fenerbahčea je svake godine titula prvaka. Prednost Trabzonspora je značajna, ali nije nedostižna. Smatram kako će se prvenstvo prelomiti u drugom kolu proljetnog dijela kada nam u goste dolazi trenutni lider Trabzonspor. Što se tiče Kupa Turske i tu imamo ambicije da osvojimo pehar. Taj trofej nismo osvojili 27 ili 28 godina tako da imamo motiva. Novčana nagrada je 150.000 dolara!

 

Vratimo se na reprezentaciju BiH. Poslije susreta s Hrvatskom 1998. godine nema vas u i oko nacionalne selekcije. Zašto?

 

– U procesu stvaranja reprezentacije bio sam na raspolaganju selektoru Fuadu Muzuroviću. Nakon poraza od Hrvatske u korektnom razgovoru predložio sam da moje mjesto zauzme mlađi i perspektivni golman. Nije bilo nikakvih nesuglasica. Nakon određenog perioda kontakti su zamrli. Ne bih nikog okrivio, možda je do mene, jer ja ne želim da zivkam, zovem, nudim se…

 

Ipak, jedno vrijeme ste sarađivali sa Blažom Sliškovićem i Admirom Smajićem…

 

– Tačno tako, ali zbog obaveza u klubu morao sam se povući. Upravo mi je Ajkut tih godina dozvoljavao da odsustvujem po 10 – ak dana iz Istanbulspora. Ali gazde nisu bile ravnodušne, jer su oni ti koji plaćaju, a i ja sam želio ići dalje u samostalnoj trenerskoj karijeri.

 

Imate li ambicije da se nekada vratite u reprezentaciju BiH kao trener ili selektor?

 

– Naravno! Uvijek sam spreman raditi u reprezentaciji svoje zemlje. Kao igrač sam težio ka vrhu. Tako je i otkako sam trener. Selektorski poziv je vrh trenerskog posla.

 

Kako gledate na dosadašnji učinak reprezentacije BiH pod vodstvom Safeta Sušića?

 

– Sušić je preuzeo reprezentaciju u jednoj narušenoj atmosferi u i oko NS BiH. Iza reprezentacije su bile jedne uspješne kvalifikacije u kojima smo stigli do posljednje stanice za Mundijal. Nakon toga neminovno je da dođe do određenog pada. Izgubili smo od Francuza koji objektivno u svakom trenutku mogu napraviti dvije ili tri kvalitetne reprezentacije, a onda je uslijedio remi u Albaniji…Smatram kako se na kraju kvalifikacionog ciklusa treba praviti rezime i rezultati su mjerilo svakog trenera.

 

U Top 5 ste po broju nastupa u beogradskom Partizanu. Sakupili ste i oko 200 nastupa za tuzlansku Slobodu. Imate li kontakte sa ljudima iz Beograda i Tuzle?

 

– Isti je slučaj kao i sa reprezentacijom. Opet kažem možda je do mene, ali objektivno i nemam pretjeranog vremena na raspolaganju. U Fenerbahčeu radim od jutra do mraka. Pored treninga tu su svakodnevne analize utakmica, protivnika, edukacije… Iz Partizana najčešće sam se čuo sa Zvonkom Popovićem, a iz Slobode sa Mersedom Kovačevićem.

 

Kako ste iz Sloge dospjeli u Slobodu, a potom s Tušnja na JNA?

 

– Iz Doboja me bukvalno kidnapovao Mesud Nalić, legendarno krilo Slobode i moj trener. Imao sam odličnu saradnju sa Gerumom i Pašićem. Iz Slobode su mi nudili novi ugovor, ali sam ja htio napraviti iskorak u karijeri, biti reprezentativac, biti sudionik Mundijala. Sve sam to ostvario.

 

Znači li to da ste ostvarili svoje dječačke snove?

 

– Da. Kao dječak navijao sam za Partizan i želio sam nekada igrati na stadionu JNA. Ne samo da sam igrao nego sam bio i kapiten Partizana, a podigao sam i pehar Kupa Maršala Tita. Kao šlag na tortu došao je Mundijal u Italiji. Nisam branio, ali sam bio dio reprezentacije Ivice Osima koja je bila peta na svijetu – kaže na kraju razgovora za “San” Fahrudin Omerović, prvi trener slavnog Fenerbahčea.

 

Omerovići su prava sportska porodica. Fahrudinova supruga Merhunisa Omerović bila je dugogodišnja košarkašica Partizana, potom koordinator mlađih selekcija u Fenerbaščeu. Kćerka Nisa je takođe trenirala košarku, ali se u međuvremenu posvetila studiranju, dok je sin Dino u omladinskim pogonima Fenerbahčea.

– Bio je 10-ak godina u Galatasaraju. No, kada sam ja došao u Fenerbašče i on je morao sa mnom. Igra u veznom redu, ljevak je, pa ćemo vidjeti. Ima priliku, optimalne uslove, sve je do njega – kaže Fahrudin.

 

Razgovarao: Edin Skokić

Foto: forumfener i reprezentacija.net

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.