Petkom o…(70): Kolumna Edina Skokića

by admin
| 9:16
edin_skokic_2
  •  
  •  
  •  
  •  

Tezu kako u Sarajevu ima više Kineza nego Srba pošto – poto su prihvatili stanovnici bh. entiteta Republika Srpska. Prilikom svakog gostovanja političara iz Federacije BiH u nekoj od televizijskih emisija interaktivnog tipa u direktnim uključenjima iz Banja Luke, Prijedora, Bijeljine, Zvornika, Vlasenice itd. možemo čuti baš tako interpretirano pitanje za Tihića, Izetbegovića, Lagumdžiju i druge političare.

 

Nije prvi put da se političari iz Republike Srpske služe obmanama i lažima, te da tamošnje stanovništvo njihovo licemjerstvo koriste za pitanja u televizijskim emisijama.

 

Nema sumnje kako se broj Srba u našem glavnom gradu itekako smanjio, ali takvoj pojavi nisu samo doprinijele „političke struje“ u Federaciji BiH nego i ukupna socijalno – ekonomska pitanja, a Boga mi i sami Srbi, koji su u procesu reintegracije sarajevskih naselja nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma ostavljali stanove u naseljima Grbavica, Vogošća, Ilidža… i preseljavali na ledine Republike Srpske gdje su im u kaljugama pravljeni stambeni objekti.

 

Dakle, političari iz RS koji u svrhu dnevne politike konstatiraju kako u Sarajevu ima više Kineza nego Srba svjesno zaboravljaju, ne prvi put, ko je, kako i kada doprinio odlivu srpskog stanovništva iz Šehera.

 

Hiljadu puta izgovorena laž na koncu postane istina, te na tu kartu nesumnjivo igraju političari iz RS i njihovi sljedbenici. U isti mah zaboravljaju koliko je Bošnjaka ili Hrvata živjelo u Banja Luci, Prijedoru, Bijeljini, Zvorniku, Vlasenici itd.

 

Iz tih gradova Bošnjaci nisu odlazili poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma već su na najokrutniji način krvave 1992. godine protjerivani i ubijani na svojim vjekovnim ognjištima. Stoga u pomenutim gradovima gdje je bošnjački puk bio u većini ili blizu većine, dakle od Banja Luke do Foče danas ima više Kineza nego domicijelnog stanovništva.

 

Kao poređenje mogu poslužiti sportski kolektivi iz dva najveća grada – Sarajeva i Banja Luke. Koliko je sportista srpske nacionalnosti igralo ili igra za Sarajevo, Željezničar, Bosnu…, a koliko za fudbalski, košarkaški ili rukometni klub Borac. Prebrojite pa će vam biti k’o dan jasno!

 

Edin SKOKIĆ

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.