U Tuzli Univerzitetsko prvenstvo BiH u košarci

by admin
| 18:23
1412untz
  •  
  •  
  •  
  •  

Danas je u prostorijama Fakulteta za tjelesni odgoj i sport u Tuzli održana pres konferencija u povodu organizacije prvih Međuuniverzitetskih sportskih susreta.

Novinarima su se obratili prof. dr. Meho Alić-Partić, počasni predsjednik i prof. dr. Muris Đug, predsjednik Univerzitetskog sportskog društva Tuzla.

Univerzitet u Tuzli i Univerzitetsko sportsko društvo domaćini su, inicijatori i organizatori Prvih međuuniverzitetskih sportskih susreta u košarci. Ova manifestacija se održava 16. decembra u Univerzitetskoj sportskoj dvorani u Tuzli, u okviru manifestacija Dani Univerziteta u Tuzli.


-Ovo je prva ovakva manifestacija na kojoj se očekuje učešće ekipa i predstavnika svih osam javnih univerziteta iz cijele Bosne i Hercegovine: Univerziteta u Sarajevu, Sveučilišta u Mostaru, Univerziteta „Džemal Bijedić“ iz Mostara, Univerziteta u Bihaću, Univerziteta iz Istaočnog Sarajeva, Univerziteta iz Banja Luke, Univerziteta u Zenici, i domaćina, Univerziteta u Tuzli, istakao je prof. dr. Muris Đug.

-Kvalifikacione utakmice počinju u 14 sati, a finalna utakmica počinje u 19 sati. Sve utakmice će se igrati u Univerzitetskoj sposrtskoj dvorani, a ulaz je slobodan. Finalna utakmica će biti propraćena svjetlosnim efektima po uzoru na organizaciju NBA utakmica. Pored pobjedničke ekipe, birat će se najbolji strijelac i najbolji igrač susreta. Gosti će biti u prilici narednog dana posjetiti kulturno-historijske znamenitosti grada Tuzla, rekao je dr. Đug.

Univerzitet u Tuzli i Univerzitetsko sportsko društvo inicirali su osnivanje Univerzitetskog sportskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine.

U toku Prvih međuuniverzitetskih sportskih susreta u Tuzli, održat će se konstituirajuća skupština Univerzitetskog sportskog saveza F BiH i predložiti formiranje Univerzitetskog sportskog saveza Republike Srpske. Nakon formiranja entitetskih univerzitetskih sportskih saveza, stvorili bi se preduslovi, u skladu sa odredbama Zakona o sportu, za formiranje univerzitetskog sportskog zaveza Bosne i Hercegovine. To je jedan od preduslova za učešće ekipa na Univerzijadi, ali i značajan dopinos afirmaciji univerzitetskog sporta uopšte.

U toku održavanja Prvih međuuniverzitetskih sportskih susreta u košarci, 16. decembra, učesnici – predstavnici javnih univerziteta iz cijele Bosne i Hercegovine dat će smjernice za izradu strategije razvoja univerzitetskog sporta Bosne i Hercegovine.

Tuzlainfo / Služba za odnose s medijima UNTZ

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.