Administritivna komisija: Tajnim glasanjem zastupnicima u Skupštini TK povećanja primanja

by admin
| 15:20

Administrativna komisija Skupštine Tuzlanskog kantona u petak je ponovo donijela odluku o povećanju primanja zastupnicima. 

Naime, u odnosu na prošlu godinu, kada su nakon socijalnog bunta simbolično smanjena primanja poslanika, plate i paušali su povećani za 20 posto, izvijestila je FTV. 

Za povećanje plaća i paušala glasalo se tajno. Samo je jedan glas presudio da odluka dobije podršku Administrativne komisije Skupštine Tuzlanskog kantona. Prema riječima predsjednika Skupštine TK-a Senada Alića, četiri člana komisije bila su za, a tri suzdržana, odnosno dva suzdržana, a jedan je glasao protiv. 

“Povećanje u odnosu na prošlu godinu je 20 posto. Danas je na Administrativnoj komisiji bilo tajno glasanje, iako se inače u komisijama glasalo javno. Glasalo se tako da se ne vidi ko je glasao za, a ko protiv”, smatra Sabit Zekan, predsjednik Kluba Dekokratske fronte u Skupštini TK-a. 

Zbog čega Skupština nije i u ovoj godini barem zadržala prošlogodišnji nivo osnovice – predsjednik Skuštine nema logično objašnjenje. On opravdava povećanja, smatrajući da su trenutna primanja zastupnika neadekvatna za posao koji rade. “Poslanici se ne slažu da imaju plaću 1.100 KM, a da pomoćnik u ministarstvu ili savjetnik u agenciji ima 1.700 maraka. To su nerealna primanja i poslanici opravdavaju svoja primanja”, navodi Alić. 

Odluku o povećanju primanja zastupnika pratila je odluka o novčanoj naknadi za članstvo u komisiji koja je povećana sa 236 na 252 KM. Istina, Administrativna komisija je ograničila da se za članstvo u komisiji može mjesečno naplatiti samo jedna naknada, bez obzira na broj održanih sjednica pojedine komisije. 

Međutim, većina zastupnika kompezirala je to povećanjem broja komisija, pa su tako pojedini zastupnici članovi čak tri različite komisije, izvijestila je FTV.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.