Petkom o (69): Kolumna Edina Skokića

by admin
| 9:40
edin_skokic_2
  •  
  •  
  •  
  •  

Bosanci i Hercegovci su najveći optimisti na cijeloj planeti. Već dvije decenije nadaju se, priželjkuju, očekuju… da će im biti bolje, a kako mjeseci i godine prolaze – nama je sve gore i gore.

 

Tako ćemo, bezbel’, i u novoj najluđoj noći u našim životima poželjeti da nam osvane ljepše zimsko januarsko jutro. Uzalud!

 

Odbrojavanje posljednjih dana izuzetno teške 2010. godine prilika je za svođenje računa. Gdje smo bili, šta smo radili i koliko smo zaradili? Statistike su jasne, a za BiH poražavajuće. Iako, će vladajuće stranke reći kako je u BiH veća penzija nego u Srbiji, Rumuniji ili Bugarskoj, sama pomisao da nas je Svijet svrstao u rang Albanije ne nudi ni tračak optimizma da ćemo u 2011. godine živjeti bolje.

 

Šta više najava mnogobrojnih poskupljena, uvođenja fiskalnih kasa, ukidanje premije zdravstvenog osiguranja novi su ataci na  skromne kućne budžete, koji u većini slučajeva opstaju zahvaljujući “donacijama” iz Afganistana. I dok većina BH puka pomno prati živote Šeherzade i Onura, o svom životu i životu svoje djece gotovo da i ne razmišlja.

 

Korumpiranoj zemlji kakva je naša BiH ni Josip Broz ne bi pomogao. No, sigurno da bi vjetar iz susjedstva neke stvari pomjerio s mrtve tačke. Obračun sa korupcijom i to po vertikali, od glavnih ka “sitnim ribama”, sigurno bi napaćenoj zemlji donio boljitak. Ali i nove brige! Umjesto fabrika gradili bi se zatvori, jer sadašnji robijaški kapaciteti ne bi mogli prihvatiti sve one koji su se “ogrebali” o račun države.

 

U Hrvatskoj su krenuli od Ive Sanadera, nekadašnjeg premijera, kojemu kako sada stvari stoje ne gine zatvorska ćelija. Protiv naših političara Edhema Bičakčića, Nedžada Brankovića, Mladena Ivanića, Dragana Čovića… vođeni su sudski postupci, ali niti jedan od njih nije kriv. A i kako bi kada su radili po Zakonu. Da nije tragično bilo bi komično.

 

Edin SKOKIĆ

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.