Domaće pivare tuže državu za desetine miliona KM

by admin
| 9:09
0912pivo
  •  
  •  
  •  
  •  

Grupacija pivara Bosne i Hercegovine angažirala je tim advokata koji će u narednom periodu kreirati opsežnu tužbu protiv države Bosne i Hercegovine.

 

Tužbu će podnijeti zbog dugogodišnjeg vođenja nedomaćinske politike favoriziranja uvoznih piva na uštrb domaće proizvodnje.

 

Na ovaj način su bosanskohercegovački proizvođači piva oštećeni za nekoliko desetina miliona maraka, a skoro za isti iznos i budžeti državnih institucija. Od 2001. godine Grupacija je permanentno pokušavala isposlovati odluku Vijeća ministara BiH kojom bi se zaštitila domaća proizvodnja, međutim, umjesto podrške vladajućih struktura, pivari su nailazili na otvoreno ignorisanje njihovih zahtjeva.

 

Zabrinuti odnosom nadležnih državnih institucija predstavnici Banjalučke, Bihaćke, Sarajevske, Tuzlanske i Grudske pivovare,  dodatno su zabrinuti nakon što je prije nekoliko mjeseci iz Ministarstva stigao dopis u kojem se navodi da podaci o povećanju uvoza u BiH nisu alarmantni i te da se na osnovu njih ne može provesti zaštita domaće proizvodnje, jer će se kositi sa odredbama CEFTA.

 

Međutim, stvarno stanje stvari je takvo da, prema zvaničnim podacima Uprave za indirektno oporezivanje, u Bosnu i Hercegovinu se godišnje uvozi preko 12.000 šlepera piva, odnosno oko 1,4 miliona hektolitara (HL), što našu zemlju stavlja na čelo evropske liste uvoznika piva. S ovim količinama pokriva se oko 60% domaćih potreba, što je i u svjetskim razmjerama frapantan podatak.

 

Primjerice, zahvaljujući domaćinskom odnosu Srbija uvozi manje od 10% svoje potrošnje, dok Hrvatska uveze manje od 5%, rigorozno kontrolirajući svaku bocu piva koja treba ući na njenu teritoriju. Ilustracije radi, druga zemlja na listi uvoznika piva, naravno poslije BiH, je Francuska, koja uvozi oko 25% ukupne potrošnje, a statistike govore da je evropski prosjek 13%.

 

Upravo nekontrolirani uvoz, koji je dopustilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, doveo do odliva nekoliko desetina miliona maraka iz državnih budžeta, kao i iz kasa pivara i, što je posebno važno, manji broj radnih mjesta.

 

Grupacija pivara zatražila je od vladajućih struktura da se uspostavi sistem kontrole kvalitete uvoznih piva, koja vrlo često sa niskim ili zabrinjavajuće lošim kvalitetom, niskom cijenom obaraju prodaju kvalitetnim domaćim vrstama piva – navodi se između ostalog u saopštenju Grupacije pivara BiH.

 

(TI)

Foto: Ilustracija

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.