Nastavljen štrajk u “Tuzlanskom listu”, intervenisala i policija

by admin
| 14:48
2805tzl
  •  
  •  
  •  
  •  

Započeti štrajk glađu zbog bahatog odnosa vlasnika Tuzlanskog lista koji je povukao nezakonite poteze kod davanja otkaza, bit će nastavljen do daljnjeg – saopštili su danas štrajkači Jasna Subotić, Snežana Agić, Svjetlana Nikolić i Faruk Kruševljanin.

 

– Nakon intervencije policije, a po pozivu „da smo na privatnom  posjedu?!“ ipak smo, zahvaljujući razumijevanju policije, ostali u prostorima Tuzlanskog lista, ali su nam odneseni telefonski aparati uz obrazloženje da mi nismo uposlenici lista. Poziv koji smo uputili vlasniku Vahidu Ibrišimoviću da pregovaramo, ostao je bez ikakvog odjeka. Ovim putem mu javno postavljamo pitanje da li je svjestan šta znači štrajk glađu i da li će gazda Ibrišimović snositi teret posljedica štrajka glađu – ističu štrajkači.

 

Novinari koji štrajkuju glađu danas su dobili podršku i Sindikata grafičkih, izdavačkih i medijskih radnika BiH, koju potpisuje predsjednik Amer Toskić. Sindikat potpuno podržava sve načine i metode sindikalne borbe u ostvarivanju prava iz radnog odnosa, stoji u saopćenju, ali istovremeno izražava čuđenje inertnošću vlasti koja je u proteklom periodu svojim nečinjenjem dozvolila da se ugrožavaju i ljudska prava, kao i osnovno pravo na zdravstvenu zaštitu. Također, dobili su i podršku Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH, te kolega iz medija.


 

Kao odgovor na borbu kolega za svoja prava, u Tuzli formiran i Inicijativni odbor za podršku novinarima Tuzlanskog lista.

 

Oni pozivaju sve sadašnje i penzionisane novinare da sutra u 12 sati, dođu u prostorije Fondacije Istina Pravda Pomirenje, na skup podrške koleginicama i kolegama Tuzlanskog lista koji su, kako se navodi u pozivu, očajni zbog kršenja njihovih radnih i profesionalnih prava, stupili u štrajk glađu. Inicijativni odbor čine Marko Divković, član UO Udruženja BH novinari i Sinan Alić, predsjednik Vijeća časti Udruženja BH novinari.

 

Tuzlainfo / A. V.

Foto: Ilustracija

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.