Predstavnici Federalne uprave CZ-e posjetili Crvene Njive

by admin
| 15:42
0512kliziste2
  •  
  •  
  •  
  •  

Načelnik štaba Federalne uprave civilne zaštite, Alija Tihić i savjetnik federalnog ministra finansija i komandanta Štaba civilne zaštite, Dane  Galešić danas su posjetili Tuzlu i susreli se sa načelnikom općine Tuzla, Jasminom Imamovićem i saradnicima.

 

O stanju na terenu, mjerama i aktivnostima koje se poduzimaju  u općini Tuzla goste su informisali načelnik Općine Tuzla, Komandant štaba civilne zaštite Tuzla, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite, šef  Službe civilne zaštite i komandant Vatrogasne jedinice Tuzla.

 

Oni su   izvjestili  goste o situaciji sa klizištima u Tuzli, sa posebnim osvrtom na  stanje klizišta u Crvenim Njivama.


 

Zajednički je konstatovano da, osim hitnih mjera vezanih za nastalu situaciju, posebnu pažnju treba posvetiti preventivnim mjerama. U tom smislu, dogovoreno je zajedničko djelovanje na realizaciji projekata sanacije klizišta u Federaciji BiH koji je utvrdjen Programom razvoja zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća, usvojenom u federalnom parlamentu.

 

Takodjer će se insistirati da se za ovaj projekat, uz koordinaciju  rada federalnih i kantonalnih resornih ministarstava, izdvoje neophodna finansijska sredstva.

 

Zajednički je utvrdjena i potreba da se izmjeni federalna Odluka o uslovima  i načinu korištenja sredstava ostvarenih po osnovu posebne naknade za zaštitu i spašavanje od prirodnih i drugih nesreća, u smislu predviđanja više sredstava za sanaciju klizišta, to jest, za preventivne mjere.

 

Načelnik Općine Tuzla, Jasmin Imamović, upoznao je načelnika Federalnog štaba civilne zaštite i savjetnika federalnog ministra finansija, Aliju Tihića i Daneta Galušića sa interventnim mjerama koje je poduzeo Štab civilne zaštite Tuzla.

 

Sa današnjeg sastanka  u Općini Tuzla,upućen je i prijedlog Vladi Federacije da na prvoj narednoj sjednici odobri i uputi sredstva pomoći ugroženim općinama, među kojima je i Općina Tuzla.

 

Nakon sastanka domaćini i gosti su obišli klizište u Crvenim Njivama, a zatim  prisustvovali i posljednjem ispraćaju tragično nastradalih članova porodice Salkić – saopšteno je iz Kabineta Općinskog načelnika.

 

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.