Vlasnici ugroženih objekata u C. Njivama ostaju bez naknade?!

by admin
| 9:34
0712cnjive
  •  
  •  
  •  
  •  

Klizište koje je u nedjelju ujutro zatrpalo porodičnu kuću Ćamila Salkića, pri čemu su stradala njegova tri člana porodice, nastalo je pucanjem dijela pjeskovitog terena.

 

Važan uticaj na klizanje zemljišta imalo je opterećenje uzrokovano nelegalnom gradnjom objekata – jedan je od zaključaka geologa sa jučerašnjeg sastanka u Općini Tuzla.

 

– Ovo područje je izgrađeno od pijesaka i tu je nemoguća gradnja objekata – istakao je Miralem Mulač, član štaba Civilne zaštite.


 

Služba za prostorno uređenje u narednih nekoliko dana će procijeniti stanje ostalih ugroženih objekata u ulici Rame Meškovića, a za sada je sigurno rušenje kuća Hazima Bujakovića i Mevludina Riamija.

 

Prema pretpostavkama na području Općine Tuzla se nalazi više 8.000 nelagalno sagrađenih objekata, a sa sličnim problemom se susreću i druge općine u cijeloj BiH. Problem više za Tuzlu je što se na njenom području nalazi 1.313 evidentiranih klizišta, u čijoj su blizini najčešće nelagalno sagrađeni objekti.

 

Porodica Ćamila Salkića biće novčano potpomognuta od općine Tuzla, koja će platiti i troškove današnjeg ukopa troje poginulih. Ostale iseljene porodice dobit će po 500 maraka jednokratne pomoći.

 

S obzirom da se sumnja da su gotovo sve kuće koje su ugrožene nelegalno sagrađene, njeni vlasnici neće imati pravo na novčanu naknadu

 

Kakva je sudbina iseljenih porodica, od kojih su mnogi najavili trajno preseljenje na druge lokacije, nekoliko dana nakon nesreće u Crvenim Njivama teško je predpostaviti.

 

Tuzlaino / A. V.

Foto: Ilustracija

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.