Vlada TK priprema rezanje primanja: Koliko zarađuju profesori u Tuzli mimo redovnih plata?

by admin
| 9:33

Vlada Tuzlanskog kantona bi već na narednoj sjednici trebala donijeti zaključak, koji se odnosi na visine plata i naknada direktora i članova uprave privrednih društava, javnih preduzeća i ustanova, zavoda, direkcija i drugih institucija koje su u nadležnosti Kantona.

Ovaj zaključak će, kako saznajemo, biti uvertira u zakon koji je u pripremi i koji će konačno regulisati astronomska primanja pojedinaca u Kantonu. Kantonalni premijer Bego Gutić je u izjavi za Faktor.ba potvrdio da se priprema zakon.

– Cilj tog zakona je da na ravnopravan način tretiramo sve direktore javnih ustanova i preduzeća, tamo gdje je Vlada Kantona osnivač, tamo gdje imenuje nadzorne i upravne odbore. Zaključak će ići čak do nivoa da se traže ukupna primanja za direktore domova zdravlja i da se traže od Univerziteta ukupna primanja profesora. Ne samo plate, nego tražimo i ugovore o djelu, naknade za naučno–istraživački rad, prekovremeni rad – veli Gutić, dodajući da će Vladin zaključak biti polazna osnova kada se bude donosio zakon o platama.

Naučno-istraživački rad

Primjena zakona će, pojasnio je, značiti i smanjenje velikih plata.

– Dakle, svođenje na normalnu mjeru. Smanjenje, ne samo plata, nego i drugih primanja. Recimo, imate profesore na Univerzitetu, koji za naučno–istraživački rad zarade desetine hiljada maraka – dodao je Gutić.

Premijer nije mogao reći o kojim se konrektno profesorima radi. No, Faktor.ba je ipak uspio doći do podataka o primanjima nekoliko profesora, koji se odnose samo na naučno–istraživački rad i ugovore o djelu na Univerzitetu. Među profesorima su i Sabid Zekan, profesor na Rudarsko–građevinsko-geološkom fakultetu i poslanik DF-a u Skupštini TK i Bahrija Umihanić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Tuzli i bivši premijer Tuzlanskog kantona.

Šta kažu dokumenti

Prema dokumentima koje posjedujemo, Zekan je u posljednjih pet godina, uz platu, zaradio 105.000 maraka. Uz to, njegova godišnja plata je iznosila 30.000 maraka. No, tu nije kraj. Zekan je, kada su u pitanju putni troškovi, u istom periodu naplatio preko 22.000 maraka.

Profesor Umihanić je zaradio nešto manje – 89.000 maraka, a za putne troškove je uspio naplatiti 4.500 maraka. Faktor.ba posjeduje podatke i o nekoliko drugih profesora, koji su, pored redovne plate, uspjeli zaraditi od 94.000 do 111.000 maraka.

Dokumente vezane za primanje profesora pogledajte na ovom linku.

(TI/S.K./Faktor.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.