Petkom o…(68): Kolumna Edina Skokića

by admin
| 6:27
edin_skokic_2

Kada vas zmija iz iste rupe ugrize dva puta kažu da nije do zmije nego je do vas.

U godini na izmaku na prostorima od Foče do Bijeljine ubilježeno je šest poplava. Posljednja koja dolazi u decembru donijela je niz nevolja za napaćeno stanovništvo podrinjskih krajeva.

Rijeka Drina odnosi ono što su građani BiH čuvali za zimu, a po svemu sudeći odnijeće i ono što su zasijali za proljeće. No, nije samo ove godine Drina u pomahnitalom stanju. Dugi niz godina ako ne i decenija, ta plahovita, za neke i sveta rijeka, zadaje muke stanovništvu koje naseljava njen priobalni pojas.

O sistematskom rješavanju problema ni govora. Dok građani Goražda, Zvornika, Janje, Bijeljine provode besane noći aktuelne vlasti decembarske poplave saniraju sitnišem od oko 50-ak hiljada KM.

Pored Drine, u ove decembarske dane podivljale su Neretva, Trebišnjica, Sava… Poplavljen je i Metković u Hrvatskoj, a tamošnji stanovnici za izlivanje Neretve optužuju našu zemlju. Ponovo je pod vodom i Popovo polje, alarmantno je u Bileći…

Povlačenjem vodene stihije splasnuće i ambicije da se decenijski problem na adekvatan način riješi. O poplavama će se eventualno progovoriti na nekoj od tematskih konferencija, usvojiće se određeni zaključci, ali konkretna akcije će ostati mrtvo slovo na papiru.

Ništa novo kada je u pitanju odnos vlasti sa svih nivoa prema građanima BiH. Vlast očito o građanima BiH brine koliko i o lanjskom snijegu. Da je suprotno aktuelne vlasti bi još lani, kada je Bileća bila pod vodom, donijele akcioni plan odbrane od poplava. Pošto nije u godini na izmaku svaka iole ozbiljnija kiša natapala je čašu žuči za građane BiH, koji naseljavaju priobalna područja naših rijeka od Une do Drine, od Save do mora.

Dakle, samo u 2010. godini zmija nas je iz iste rupe ugrizla šest puta. I nismo se opametili, a vjerovatno i nećemo. Najbitnije je da vlastodršci i njihovi potrčci s budžetskih jasli na vrijeme dobiju pozamašne plate, regrese, tople obroke… Koga briga za obične građane BiH? Njima ionako treba učiniti život još težim!

Edin SKOKIĆ