Lukavačka “Azotara” ponovo krenula sa proizvodnjom

by admin
| 7:00
0212azot
  •  
  •  
  •  
  •  

Nakon obavljenoga remonta i nabavke sirovina fabrika Azotara, koja posluje u sastavu GIKIL Global Ispat koksne industrije Lukavac, oživjela je proizvodnju đubriva KAN (kalijum-amonijum-nitrat) – saopšteno je iz ove kompanije.

 

Azotara ima godišnji kapacitet od 100.000 tona vještačkih đubriva, što je dovoljno da pokrije više od 50 posto potreba poljoprivrednika u Bosni i Hercegovini.

 

Posebno je ova vijest važna za domaću poljoprivrednu proizvodnju, s obzirom da su vještačka đubriva iz Azotare Lukavac projektovana za prosječnu kiselost i kvalitet zemljišta u Bosni i Hercegovini.

 

Inkorporirani crvenkasti filer, sadržaj magnezija i rastresitost đubriva, karakteristike su zbog kojih KAN zadovoljava u potpunosti i standarde evropskog tržišta.

 

-Azotara je prva fabrika za proizvodnju mineralnih đubriva na Balkanu, sa pola stoljeća iskustva u proizvodnji vještačkih đubriva, samim tim imamo i obavezu prema potrošačima i konkurenciji da budemo i ostanemo na visokoj razini kvaliteta, istakao je Faik Buševac, zamjenik Generalnog direktora GIKIL-a.

 

Kako su istakli u menadžmentu, Global Ispat Koksna industrija Lukavac u fazi je i realizacije projekta certificiranog smanjenja stakleničkih gasova (CDM projekat), koji je vezan za Azotaru.

 

(TI/BMG)

Foto by BMG

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.