Pripreme za 16. INTERBIFEP: Festival portretnog stvaralaštva okupit će umjetnike iz cijelog svijeta

by admin
| 15:25

Pripreme za ovogodišnji, šesnaesti po redu Internacionalni bienalni festival  portretnog stvaralaštva u oblasti crteža, grafike, fotografije i video umjetnosti- INTERBIFEP, koji će se održati u Tuzli od 2. oktobra do 2. novembra 2015. godine,  već su uveliko počele.

Konkurs za ovogodišnje Bienale otvoren je 9. marta i trajat će do 25. aprila ove godine, a  pozivi za učešće su poslani na adrese preko 3.000 umjetnika i 400 kulturnih institucija iz cijelog svijeta.

Na prethodnom, veoma uspješno organiziranom  INTERBIFEP-u održanom  2013. godine,  prijave za učešće je poslalo oko 500 umjetnika iz 70 država svijeta, a  nakon selekcije publika je imala priliku  vidjeti radove preko 200 učesnika iz 50 zemalja svijeta.  Kvalitetom   predstavljenih radova i pratećim sadržajima koji ga krase,  Festival svakako spada u jedan od najznačajnih manifestacija likovne umjetnosti u regionu i privlači sve više ljubitelja umjetnosti.

INTERBIFEP,  onovan i pokrenut davne 1980-te godine,  organizuje i sadržajno realizira Međunarodna galerija portreta Tuzla. Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović,  potpredsjednica je ministrica za obrazovanje, nauku kulturu i sport TK Mirsada Begović, a sekretar Festivala je direktor ove Galerije Dženan Jusufović. Članovi Odbora  su pomočnik ministrice Zlatko Dukić, te također  Svjetlana Kakeš iz kabineta gradonačelnika Tuzle  i Vedran Lakić, pomočnik gradonačelnika u službi za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti.

I na ovogodišnjem Bienalu publika će imati priliku uživati u brojnim sadržajima koji su planirani tokom trajanja manifestacije.

Konkurs, Pravilnik i prijavni obrazac se mogu pogledati i preuzeti na linku www.galerijaportreta.ba/interbifep.htm

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.