UKC Tuzla: Operacije uz pomoć navigacionog sistema

by admin
| 11:52
2611ukc

U Klinici za bolesti uha, grla i nosa, UKC Tuzla minimalno invazivne operativne zahvati u nosnim i sinusnim šupljinama se rade od 2002. godine sa velikim uspjehom.

Nakon što su u maju mjesecu na animalnom modelu učesnici Workshopa ovladali tehnike rada sa endoskopskim instrumentima uz prikaze na monitoru, čime je simulirana operacija, prije dva dana uspješno je urađena operacija recidivirajuće nosne polipoze uz pomoć navigacionog sistema. Operaciju su uspješno izveli  otorinolaringolozi: Dr. Šekib Umihanić, mr. med. sci. i dr Nedžad Salkić.

Savremeni navigacioni sistemi su velika pomoć operatoru u svim operativnim zahvatima pa tako i u području endoskopske sinusne hururgije. Navadeni sistem je veoma praktičan za upotrebu, znatno skraćuje vrijeme izvođenja operativnog zahvata, a u svakom trenutku na zahtjev operatora, obezbjeđuje uvid u operativno polje i time se sprečava oštećenje struktura oko sinusnih šupljina (mozga, oka, krvnih i nervnih struktura).

 

– Navigacioni sistem pomaže izvođenje komplikovanijih operativnih zahvata u sinusnim šupljinama, sa kojima se vrlo često susrećemo u našem radu. Posebno naglašavam da su u toku izvođenja operativnog zahvata uz upotrebu navigacionog sistema, korišteni snimci kompjuterizovane tomografije (CT) paranazalnih sinusa iz “IMPAX” sistema, čime je obezbjeđen osnovni preduslov za upotrebu navigacionog sistema, a to znači da naša ustanova, UKC Tuzla, ima dobar temelj za upotrebu sličnih, savremenih, visokosofisticiranih sistema – naglasio je Dr. Šekib Umihanić, šef Audiološko fonijatrijskog odjeljenja, Klinike za bolesti uha, grla i nasa, UKC Tuzla.

 

(TI)

Foto: UKC Tuzla