Petkom o…(67): KOlumna Edina Skokića

by admin
| 5:35
edin_skokic_2

Nikada nogometaši s prostora Tuzlanskog kantona nisu bili toliko marginalizirani kao u doba Safeta Sušića i njegovih saradnika Borčeta Sredojevića, Elvira Baljića i Tomislava Piplice.

Pa,da li je moguće da najmnogoljudnije kanton u Federaciji BiH, u kojem participira najveći broj klubova i koji broji najviše registriranih nogometaša, nema svojih predstavnika u nacionalnoj selekciji sastavljenoj od premijerligaških igrača za utakmicu sa Poljskom 10. decembra u turskoj Antaliji?

Špekuliše sa kako Safet Sušić nije sastavljao spisak, te da je taj posao povjerio Borčetu Sredojeviću. Nakon iščitavanja imena reprezentativnih kandidata jedini objektivni zaključak bi glasio – “Prodali ste se za male pare”!

Ko može ubijediti prosječnopg poznavaoca nogometnih prilika u našoj zemlji da je Velibor Vasilić sa samo četiri odigrane utakmice u jesenjoj polusezoni u boljoj formi od Samira Jogunčića iz Slobode, koji je u 2010. godini pored besprijekorno obavljenih zadataka u defanzivi stigao i da postigne nekoliko sudbonosnih pogodaka za „crveno – crne“. Dal’ je uistinu stoperski tandem „Želje“ Vasilić – Kerla, najbolji u Premijer ligi BiH? Znamo kako su se puleni Amara Osima proveli kontra Hapoela. Izraelci su im za 45. minuta “utrpali” pet komada… Valjda neće i Poljaci!?

Primjera poput Vasilića ili Kerle ima u nedogled. Poslije otkaza Vukašina Trivunovića i Steve Nikolića, njihova mjesta, odlukom Borčeta Sredojevića, popunili su Sedin Torlak i Eldin Adilović. U reprezentaciji je kompletan napad Čelika – Adilović, Purić i Džafić, ali u reprezentaciji nisu najbolji strijelci lige Fajić iz Travnika i Tosunović iz Zvijezde… Nebulozama nikad kraja!

Jasno je k'o dan da Borče Sredojević ne zna koliko su sportski radnici i nogometaši sa područja Tuzlanskog kantona iskrvarili kako bi BiH imala svoju reprezentaciju. Naravno da ne zna, jer dok je rahmetli Mustafa Hukić zajedno sa Fuadom Muzorovićem trenirao prve reprezentativce, Borče Sredojević se nadao kako reprezentacije BiH – neće biti.

Prvi nogometaši iz Premijer lige koji su igrali u reprezentaciji BiH bili su upravo iz Slobode. Među obiljem internacionalaca svoje mjesto u „repki“ zaslužio je Vedin Musić, potom Omer Joldić, Adnan Osmanhodžić, Mirsad Dedić… Igrali su i Banovićani Rizvić i Ikanović, Drinin Muratović…

Protiv Poljaka nema niti jednog. Podsjetimo kako je Slobodi prije dvije godine nepravadno uskraćeno učešće u Evropi. Šikaniranje je nastavljeno skandaloznim popisom reprezentativaca. Mujkić, Jogunčić, Gavarić, Bekić, Smajlović, Haskić, Šmigalović, Zrnanović, Tosunović… nogometaši su iz Tuzlanskog kantona koji imaju mjesta u Sredojevićevoj reprezentaciji. No Sredojević nije išao u „sredu“ nego je hvatao krivine. Prodali ste se za male pare!

Edin SKOKIĆ