Dan državnosti: Od ZAVNOBIH-a do nezavisnosti!

by admin
| 6:42
2511zastJPG
  •  
  •  
  •  
  •  

Prije 67 godina, u Varcar Vakufu (Mrkonjić gradu), održano je prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Republike Bosne i Hercegovine – ZAVNOBiH-a, čime je Bosna I Hercegovina dobila svoje narodno predstavništvo koje je postavilo jake temelje za obnovu državnosti Bosne i Hercegovine. 

Tada je ZAVNOBiH definirao Bosnu i Hercegovinu kao ravnopravnu jugoslovensku federalnu jedinicu, unutar koje će Bošnjaci (Muslimani), Srbi, Hrvati i drugi, živjeti u slobodi i jednakosti.

Stvaranje Socijalističke republike BiH je izglasalo 247 vijećnika ZAVNOBiH-a svih bh. naroda koji su tako potvrdili identitet i državnost Republike Bosne i Hercegovine.


 

Taj čin što je bio nastavak obnove hiljadugodišnje povijesne državne tradicije BiH, i temelj za prijem Bosne i Hercegovine u Ujedinjene nacije, nakon raspada SFR Jugoslavije, čime je u maju 1992. godine i zvanično postala nezavisna država.

 

Uz kratko podsjećnje na važnost današnjeg dana, koji se kao dan državnosti još uvijek ne oblilježava u cijeloj BiH, svim svojim čitateljima ali i drugim građanima BIH, ekipa Tuzlainfo portala želi sretan Dan državnosti.

 

Tuzlainfo portal

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.