Bezvizni režim: Saznaj više o pravilima boravka u “Šengenu”

by admin
| 22:56
2011vize
  •  
  •  
  •  
  •  

Od 15. decembra ove godine svim građanima Bosne i Hercegovine koji posjeduju važeći biometrijski pasoš neće trebati vize za ulazak u zemlje Šengena.

 

Bezvizni režim isključivo važi za kratkoročna putovanja i stoga vam ne omogućava trajni boravak ili zaposlenje u bilo kojoj od zemalja Šengena.

 

U koje zemlje mogu putovati bez vize?


 

Zemlje Šengena i Evropske unije u koje je moguće putovati bez vize su:

Austrija, Belgija, Bugarska, Češka Republika, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Holandija, Island , Italija, Kipar, Latvija, Litvanija, Luksemburg, Mađarska, Malta, Norveška, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Švicarska.

 

Građani Bosne i Hercegovine i dalje će trebati vize za ulazak u Veliku Britaniju i Irsku, jer su ove dvije zemlje izvan Šengen zone.

 

Šta ukoliko ne posjedujem novi biometrijski pasoš?

 

Putovanje bez vize u zemlje Šengena nije moguće sa starim pasošima, koji nisu biometrijski. Ukoliko posjedujete stari pasoš, i dalje možete nakon 15.12.2010. godine putovati s njim, ali vam je za ulazak u zemlju Šengena u koju putujete potrebna viza.

 

Šta znači da bezvizni režim važi samo za kratkoročna putovanja?

 

Bezvizni režim omogućava vam da u zemljama Šengena provedete najviše 90 dana tokom 6 mjeseci.

 

Šestomjesečni periodi računaju se od dana prvog ulaska u zemlje Šengena. Naprimjer, ukoliko je vaš prvi ulazak bio 1. februara, onda možete, tokom narednih 6 mjeseci, sve do 31. jula, provesti ukupno 90 dana u zemljama Šengena. 

 

Ovih 90 dana možete iskoristiti tokom jedne posjete ili u sklopu više putovanja, ali je bitno da vodite računa o broju dana koje ste proveli u zemljama Šengena. Važno je da nakon 90 dana boravka obavezno napustite zonu Šengena sve dok ne prođe period od 6 mjeseci od vašeg prvog ulaska. Kada tih 6 mjeseci prođe, tada za vas počinje naredni šestomjesečni ciklus u kojem ponovo možete provesti 90 dana u zemljama Šengena.

 

Šta ukoliko trebam boraviti u nekoj od zemalja duže od 90 dana?

 

Boravak bez vize duži od 90 dana ilegalan je i može rezultirati trajnom zabranom ulaska u zemlje Šengena. Samo uz odgovarajuću dugoročnu vizu, boravišnu ili radnu dozvolu moguće je trajno boraviti u nekoj od zemalja Šengena.

 

Dakle, ako želite da boravite u zemljama Šengena duže od 90 dana u periodu od 6 mjeseci, obratite se ambasadi ili konzularnom predstavništvu države u kojoj želite boraviti kako biste dobili informacije o mogućnostima produženog boravka.

 

Postoje li još neki uslovi za ulazak u zemlje Šengena bez vize?

 

Osim što trebate posjedovati biometrijski pasoš i poštovati ograničenja u dužini boravka, ne postoje drugi posebni uslovi za ulazak u zemlje Šengena.

Generalni uslovi za ulazak u zemlje Šengena za građane koji nisu državljani Evropske unije ostaju na snazi, tako da pojedinačne granične službe mogu od vas zahtijevati dokaz o posjedovanju novčanih sredstava za boravak u toj zemlji ili informaciju o adresi na kojoj ćete odsjesti.

 

Također, granične službe imaju pravo odbiti ulazak onim građanima za koje smatraju da su prijetnja javnom redu, zdravlju ili međunarodnoj sigurnosti.

 

Tuzlainfo

Foto: Ilustracije

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.