Petkom o… (66): Kolumna Edina Skokića

by admin
| 7:18
edin_skokic_2
  •  
  •  
  •  
  •  

Nije samo sport u Tuzli dotakao dno.

Svojevrsnu agoniju proteklih mjeseci proživljavaju košarkaški giganti poput beogradske Crvene Zvezde, zagrebačke Cibone i sarajevske Bosne.

Zvezdaši su morali napustiti svoj “Pionir” i preseliti se u malu dvoranu na periferiji Beograda. Zagrepčanima je isključena struja, dok Bosni prijeti ključ u bravu.

Recidivi su to socijalističkog sistema u kojima su pomenuti klubovi uživali podršku političkih moćnika. No, kada su sami morali starati o svjoj sudbini došlo je do raspada sistema.

Generalno sport na prostorima Balkana raspao se uporedo sa disolucijom Titove Jugoslavije. Sportska velesila popucala je po šavovima, a izuzmem li pojedinačne uspjehe reprezentacija nastalih raspadom SFRJ, kontinuiranih uspjeha nema, niti će ih biti.

Košarkaško ujedinjenje u Jadransku ligu, izuzimajući par prvih sezona, nije donijelo očekivane promjene. Šta više, Jadranska liga je, u mnogim sredinama donijela mrak umjesto sunca.

Ko zna, možda su Crvena Zvezda, Cibona i Bosna prve žrtve privatnog košarkaškog karavana okupljenog oko slovenačke firme Sidro. Ni u drugim košarkaškim kolektivima ne cvjetaju ruže, ali nije samo Jadran kriv za košarkaške probleme. Pojavom ULEB-a mnoge stvari u košarkaškoj zajednici izgubile su smisao, a nekada respektabilna kup – takmičenja odložena su u ad – acta.

Hoće li bolje biti najavljenim rukometnim ujedinjenjem i eventualnim osnivanjem regionalne lige u nogometu? Na ta pitanja odgovor ćemo dobiti do kraja druge decenije novog milenija ako do tada sport na prostorima Titove Jugoslavije preživi.

U tim planovima sportski kolektivi iz BiH se pominju tek za podmirivanje broja učesnika i zarad teritorijalne zastupljenosti. Tržište od 10 kantona i dva entiteta nije mamac za velike svjetske korporacije, pa su stoga nekadašnji evropski prvaci poput Bosne, banjalučkog Borca ili tuzlanskog Jedinstva na marginama interesovanja. Publika u Sarajevu, Banja Luci i Tuzli voli pobjednike, a čim nije tako odmah su i dvorane sablasno prazne.

Po meni za sport na prostorima Titove Jugoslavije postoje dvije solucije. Prva je pojava sportskog Ante Markovića, koji bi reformskim procesima približio klubove evropskim standardima, a drugi solucija je pojava balkanskih Romana Abramoviča, koji bi iz svojih džepova finansirali, preciznije privatizirali, sportske kolektive kojima je omča oko vrata nataknuta početkom devedesetih. Treće nema!

Edin SKOKIĆ

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.