Arnold Schwarzenegger snima film o životu Tuzlaka

by admin
| 8:27
1811arnold
  •  
  •  
  •  
  •  

Slavni Arnold Švarceneger snimit će film o životnom putu Tuzlaka Dragana Živanovića koji je već više od 50 godina u Americi gdje se zove Daniel Boyer – piše današnji “San”.

 

On živi na relaciji Njujork – Pariz – Ženeva i član je rukovodstva američke Demokratske stranke. Direktor je američkog Centra za međunarodno zdravlje i saradnju, a bio je i svjetnik u administraciji nekoliko predsjednika SAD-a. Prijatelj je sa najslavnijim svjetskim političkim ličnostima.

 

Dragan Živanović, odnosno Daniel Boyer rođen je u Tuzli gdje je njegov otac bio direktor Solane. Iz Tuzle je porodica preselila u Beograd i početkom Drugog svjetskog rata, Dragana Živanovića, koji je tada imao 14 godina, i njegovog brata koji je bio advokat, uhapsili su „Ljotićevci“ jer su bili protivnici četničkog pokreta.


 

Prebacili su ga u logor Dahau odakle je on uspio pobjeći s grupom logoraša i oni su zajedno krenuli u Švicarsku, ali su stigli do Luksemburga i potom završili u Francuskoj.

Tu su se priključili francuskim partizanima, a nakon rata Živanović je ostao u toj zemlji kao izbjeglica. Završio je studij prava i diplomatskih nauka, radeći najteže poslove, najčešće gladan.

 

Jedan profesor upoznao ga je sa Elenorom Ruzvelt koja ga je pozvala u Ameriku i osigurala mu vizu. Otišao je i u Americi završio studij ekonomije i postao član Demokratske stranke.

 

(TI/San)

Foto: Arnold Schwarzenegger

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.