Od danas obavezna zimska oprema

by admin
| 7:52
1511zimska
  •  
  •  
  •  
  •  

Posjedovanje zimske opreme u Bosni i Hercegovini od danas 15. novembra zakonski je obavezno.

 

Bez obzira na vremenske uslove sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu, te istu koristiti u zimskim uslovima sve do 15. aprila naredne godine.

 

Bez obzira na vremenske uslove, sva motorna vozila u BiH moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti u uslovima kada je snijeg na putu ili kad pada kiša koja se ledi na kolovozu.


Zimski pneumatici na sva četiri točka obavezni za putnička i ostala motorna vozila koja nemaju više od osam sjedišta i čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tone. Na vozilu se mogu nalaziti i gume sa ljetnim profilom i dubinom gazećeg sloja minimalno četiri milimetra, ali u priboru moraju biti odgovarajući lanci za montažu na pogonske točkove.

 

Kako je zimska oprema zakonska obaveza, policijske patrole će na terenu, osim redovne saobraćajne kontrole, kontrolisati i posjedovanje zimske opreme kod vozača motornih vozila. Vozači koji ne budu posjedovali zimsku opremu biće novčano kažnjeni, a iznos kazne razlikuje se ovisno da li se radi o pravnom ili fizičkom licu. 

 

Tuzlainfo / A. V.

Foto: Ilsutracija (by siol.net)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.