Sukob dvije struje u SDA TK: Bego Gutić optužio “Fazlićeve” ministre da opstruiraju rad Vlade!

by admin
| 13:13

Sukob dvije struje u SDA Tuzlanskog kantona, u kojem “tihi rat” vode klanovi Mirsada Kukića i Amira Fazlića, kulminirao je prilikom jučerašnje rasprave člnanova Vlade TK-a, koji su trebali imenovati Kadrovsku komisiju.

Nakon što Gutićev (Kukićev) prijedlog za članove Kadrovske komisije nije dobio podršku tri ministra (odana Fazliću) iz redova SDA iz koje dolazi i sam premijer, od jučer se spominje mogućnost smjene ministara koji su “okrenuli” leđa premijeru i stranačkom kolegi.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, danas je zbog novonastale situacije organizovao press konferenciju na kojoj je izjavio da, nakon nesuglasica u vezi s imenovanjem članova Kadrovske komisije, nije zvanično podnio zahtjev za smjenu ministara u kantonalnoj vladi, ali je upozorio da svako nepoštivanje dogovora između koalicionih pratnera, ali i unutar njegove stranke, ugrožava rad Vlade.

 Gutić naglašava da se na samom početku rada Vlade TK-a ukazala potreba za hitnim imenovanjem Kadrovske komisije, koja predstavlja pomoćno tijelo Vlade.

Na prvoj sjednici Vlade, a i jučer na vanrednoj sjednici, dodao je, nije ispoštovan dogovor koalicionih partnera te Kantonalnog i Izvršnog odbora SDA o imenima kandidata za spomenutu komisiju.

Podvlači da je struktura i sastav komisije dogovoren između SDA, DF-a, BPS-a i NS Radom za boljitak, s tim da SDA dobije dva člana, a ostale stranke po jednog. Međutim, još uoči prve sjednice Vlade, kako je Gutić naglasio, došlo je do iznenadnih promjena.

“Kako ne bi došlo do problema na prvoj sjednici Vlade, tačka dnevnog reda vezana za imenovanje komisije nije razmatrana, nakon čega su ponovo usaglašena imena, zajedno s koalicionim partnerima, Kantonalnim i Izvršnim odborom, kao i s predsjednikom KO SDA Amirom Fazlićem”, rekao je premijer Gutić na pres-konferenciji.

Predložena imena za Kadrovsku komisiju dogovorena su na sastanku 3. marta i to su Izudin Mahmutović, predsjednik i članovi Jakub Suljkanović, iz DF-a Alen Gadžo, iz BPS-a Elvis Bektić te iz NS Radom za boljitak Edin Ajanović.

“Međutim, na vanrednoj sjednici Vlade TK-a pojedini ministri iz reda SDA i predstavnici DF-a nisu podržali svoje prijedloge, te su iznenada negodovali, čime su pokazali da nastoje destabilizirati i opstruirati rad Vlade TK-a” ustvrdio je premijer Gutić.

Pojašnjava da je u razgovoru s predsjednikom KO SDA Amirom Fazlićem, nakon što je drugi put došlo do izmjena u dogovoru, poručio da će “ukoliko se nastave opstrukcije u vidu kršenja dogovorenih zaključaka, biti primoran zatražiti smjenu ministara koji zaustavljaju proces, a kako bi Vlada TK-a mogla nastaviti s radom u korist svih građana”.

Poručivši da zahtjev za smjenu ministara još nije zvanično podnio, premijer Gutić poziva sve koalicione partnare i kolege iz stranke da nastave rad i poštivanje dogovora, a očekuje da će spomenuti problemi biti riješeni na zadovoljstvo svih.

(Tuzlainfo)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.