Jonathan Moore posjetio Univerzitet u Tuzli

by admin
| 14:59
1111moore

Danas je zamjenik ambasadora Sjedinjenih Američkih Država, gospodin Jonathan Moore boravio u Tuzli i razgovarao sa rektorom prof. dr. Enverom Halilovićem, članovima Senata, dekanima i profesorima Univerziteta u Tuzli.

 

Rektor Univerziteta u Tuzli, prof. dr. Enver Halilović je upoznao gosta o dosadašnjoj saradnji sa ambasadom SAD-a u BiH, američkom Vladom i agencijama ove zemlje koje su pružile podršku razvoju i napretku Univerziteta u Tuzli.

 

Posebno je rektor Halilović naglasio kako je, u dosadašnjem periodu, više od 60 studenata i profesora sa Univerziteta u Tuzli boravilo na školovanju na univerzitetima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Naglašena je potreba učvršćivanja i razvijanja kvalitetnije saradnje i u buduće, a zamjenik ambasadora SAD-a je izrazio spremnost za nove oblike saradnje i podrške Univerzitetu u Tuzli i obrazovnim procesima u Bosni i Hercegovini uopšte.

 

Nakon razgovora sa menadžmentom Univerziteta u Tuzli, mr. Johnatan Moore je održao predavanje studentima i profesorima o temi: Politika Sjedinjenih Američkih Država prema Balkanu petnaest godina nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, s posebnim osvrtom na poticaje razvoju Bosne i Hercegovine.

Nakon uvodnog izlaganja, mr. Johnatan Moore je odgovarao na brojna pitanja profesora i studenata, a koja su se odnosila na američku politiku u BiH u dosadašnjem periodu, posljedice takve politike, te buduće odnose američke administracije u reformskim procesima u BiH.

Posebno je istakao, ilustrativnim primjerom, da američka ambasada u BiH danas ima više diplomata nego većina američkih ambasada u zemljama okruženja, što je jedan od pokazatelja istinskog opredjeljenja Vlade SAD-a da se podstaknu svi pozitivni trendovi u napretku i razvoju naše zemlje u budućnosti.

 

TI/UNTZ

Foto:untz.ba