Neslaganja u Vladi TK: Hoće li premijer Gutić tražiti smjenu ministara iz SDA?

by admin
| 23:01

Bego Gutić (SDA), premijer Tuzlanskog kantona, nije pokrenuo proceduru smjene ministara iz Stranke demokratske akcije u Vladi TK, potvrđeno je za Faktor.ba nakon što su se pojavile špekulacije o tome.

Iz izvora bliskih uredu premijera nam je rečeno da je na današnjem Kolegiju Vlade došlo do neslaganja oko sastava buduće Kadrovske komisije, ali da nije pokrenuta nikakva inicijativa za smjenu trojice ministara iz SDA – piše Faktor.ba.

Dakle, na današnjoj sjednici Kolegija Gutićev prijedlog sastava Kadrovske komisije nije dobio podršku, jer trojica ministara iz SDA i pet ministara iz DF-a nisu glasali za.

Nezvanično saznajemo da je Kadrovska komisija do sada rušena dva puta, iako je ranije dogovorena sa predsjednicima kantonalnih odbora stranaka koje participiraju u vlasti. Najprije se pobunio DF koji je tražio dva člana u Kadrovskoj komisiji, a sada se pobunila linija u Kantonalnom odboru SDA, okupljena oko predsjednika Amira Fazlića.

Naime, kako nam je rečeno, ranije je bilo dogovoreno da će SDA–ovi članovi Kadrovske komisije biti Jakub Suljkanović, ministar finansija i Zudin Mahmutović, savjetnik premijera i nekadašnji ministar za boračka pitanja. No, struja okupljena oko Fazlića, koja kontroliše većinu SDA-ovih ministara, nije podržala ovaj prijedlog.

Naši izvori tvrde da DF i Fazlićeva linija pokušavaju na ovakav način da pokažu “ko je glavni i kako će se stvari odvijati u Vladi”, na čijem čelu se nalazi Gutić, koji je, opet, blizak Mirsadu Kukiću, vođi drugog tabora u Kantonalnom odboru SDA, a koji, s druge strane, kontroliše većinu SDA–ovih poslanika u kantonalnog Skupštini.

Ipak, pokretanje smjene ministara iz SDA nije isključeno. U toku srijede će biti poznato više informacija o sukobu u vezi sa Kadrovskom komisijom. Kako nam je potvrđeno, Gutić bi mogao odustati od smjene ministara ukoliko se prihvati prijedlog koji je ranije dogovoren.

(TI/Faktor.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.