Foto: “Mjesto zločina” na Korzu privuklo veliku pažnju Tuzlaka!

by admin
| 15:30
0611vatre1
  •  
  •  
  •  
  •  

Drugi dio kampanje „Vatreno oružje: Ko je sljedeća žrtva?“ danas je uspješno realizovan na tuzlanskom “Korzou”.

 

Organizator je obilježavanjem konture koja simbolično ukazuje na žrtvu zloupotrebe vatrenog oružja u BiH, na efektan način skrenuo pažnju javnosti na problem zloupotrebe vatrenog oružja u našoj zajednici.

 

Građani Tuzle su u vrijeme subotnje šetnje pokazali veliko interesovanje za kampanju i šokantnu postavku sa jasnom porukom “Ko je sljedeća žrtva”, a informaciju više, s obzirom  na nedovoljno poznavanje opasnosti i posljedica posjedovanja vatrenog oružja u domaćinstvima, mogli su dobiti kroz propagandne materijale i dodatna pojašnjenja predstavnika Policijske uprave Tuzla.


 

Svoj doprinos kampanji i danas su kroz razgovore sa građanima dali učesnici nedavno održane radionice na istu temu, a „obilježeno mjesto“ su pored brojnih slučajnih prolaznika posjetili košarkaši Slobode, članovi TTC „Telex“, RKS Tuzla, te predstavnici medija i brojnih  tuzlanskih udruženja i asocijacija.

 

Glasnogovornica Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla, Amra Odobašić, naglasila je da se mediji moraju aktivnije uključiti u rješavanje ovog problema.

-Svojim pozitivnim izvještavanjem i angažovanjem mogu učiniti da smanjimo opasnost

od nošenja vatrenog oružja. Mediji,naime, mogu odigrati ključnu ulogu kako

bi se ostvarila  komunikacija i promijenila precepcija i svijest ljudi, istakla je Odobašićeva.

 

Kampanji se danas aktivno pridružio i koordinator Udruženja „Zemlja djece“, Amir Bašić, podsjećajući kako mladi, nažalost, danas sve više koriste oružje a sve manje razgovor za rješavanje problema.

– Kao psiholog-pedagog, smatram da je potrebno poduzeti preventivne

aktivnosti u cilju sprječavanja prisutnosti i korištenja oružja, kazao je Bašić.

 

Kako navodi, u  Tuzlanskom tinejdžerskom centru “Telex” organizuju muzičke i sekcije plesa

na kojima nije prvenstveno cilj da djeca nauče plesati i svirati.

– Namjera je da razviju socio-emotivne i intelektualne vještine, kao i poštovanje jednih

prema drugima. Tako možemo očekivati da djeca neće koristiti agresivne

metode prilikom rješavanja problema.

 

Podrška Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona ni ovog puta nije izostala, s akcentom na nelegalno oružje koje se prema istraživanju UNDP-a još uvijek nalazi u svakom četvrtom domu u BiH.

-Apelujemo i ukazujemo da je posjedovanje oružja negativna pojava. Na ovaj način podsjećamo građane da je i dalje u toku akcija “Žetva”, te da bez bilo kakvih sankcija u svakom momentu mogu predati oružje bilo kojoj policijskoj stanici. Podrškom ovoj

kampanji želimo da utičemo na svijest građana, kako bi se izbjegle neželjene posljedice, kazao je Ranko Josić, policajac Policijske stanice Centar Tuzla.         

 

Kampanja UNICEF-a i UNDP-a, uz podršku Evropske unije i Švedske agencije za međunarodni razvoj „VatreNO oružje: Ko je sljedeća žrtva?“, pokrenuta je u Bosni i Hercegovini u augustu 2010. godine s ciljem skretanja pažnje javnosti na rizike povezane sa vatrenim oružjem.

 

Pored Tuzle, radionice i druge aktivnosti koje skreću pažnju javnosti na problem zloupotrebe vatrenog oružja u našoj zajednici, se provode u još četiri bh. grada.

 

Tuzlainfo / A. Ć.

Foto: Promus media Tuzla

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0611vatre4

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.