Tuzla: Danas diskusija “VatreNO oružje: Ko je sljedeća žrtva?”

by admin
| 0:04
0311vatreNO

“VatreNO oružje: Ko je sljedeća žrtva?” naziv je kampanje koju realizuju UNICEF i UNDP uz podršku Evropske unije i Švedske agencije za međunarodni razvoj.

 

Pokrenuta je u augustu ove godine s ciljem skretanja pažnje domaće javnosti na rizike povezane sa vatrenim oružjem.

 

 

Kao posljedica sukoba u Bosni i Hercegovini velika količina vatrenog oružja ostala je u posjedu civilnog stanovništva.Da bi se ovaj problem adekvatno riješio potrebno je unaprijediti zakonodavstvo, edukovati javnost i osposobiti institucije vlasti, te zagovarati usvajanje adekvatnih odredbi o amnestiji za dobrovoljnu predaju oružja.

 

Do sada su, u sklopu kampanje, širom BiH postavljeni bilbordi i posteri sa porukama namijenjenim skretanju pažnje javnosti na ovaj problem.

 

Predstavnici vlasti, policije, zdravstvenih ustanova i civilnog društva će u odabranim gradovima (Sarajevo, Tuzla, Mostar, Bijeljina, Banjaluka i Brčko) diskutovati i dati svoj doprinos kampanji za edukaciju javnosti o rizicima vezanim za spomenuti problem.

 

Tako će se sutra (3.novembar) u Tuzli održati Otvoreni dijalog za medije: “Ko je sljedeća žrtva?”. U diskusiji “Pitajmo jedni druge kako možemo doprinijeti smanjenju rizika od vatrenog oružja” će, pored predstavnika medija iz Tuzlanskog kantona, učestvovati: Nusret Muhić (MUP TK), Amra Odobašić (UKC Tuzla), Fahrudin Hasanović (RVI Tuzla), Admir Muslimović (Dnevni Avaz), Mira Vilušić (Udruženje Horizont), Lejla Arnaut i Amir Bašić (Udruženje Zemlja djece).

 

Diskusija će se održati na Filozofskom fakultetu sa početkom u 11.30 sati.

 

Nakon toga će u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Bijeljini, Banjaluci i Brčkom  građanima biti ponuđeno da potpišu peticiju kojom se od vlasti traži da olakša predaju nelegalnog naoružanja. Organizator kampanje procjenjuje da se jedino na ovaj način može smanjiti količina zadržanog oružja u domaćinstvima.

 

(TI)