Petkom o… (63): Kolumna Edina Skokića

by admin
| 5:49
edin_skokic_2

Večeras će rukometašice tuzlanskog Jedistva sukladno najavama stručnog rukovodstva odigrati posljednju utakmicu u Premijer ligi BiH.

U ponedjeljak bi taj petorostruki šampion BiH trebao poslati obavijest RS BiH o istupanju iz elite.

U slučaju da se to dogodi, Jedinstvo u naredne četiri godine, i kad bi šeik bio predsjednik kluba, ne bi se moglo vratiti u Premijer ligu BiH.

Mnogobrojni apeli nisu urodili plodom. Preciznije niko nije pokazao spremnost da sa 10.000 KM ugasi požar u nekada respektabilnom sportskom kolektivu. Istini za volju ni pojedinci iz kluba nisu se pretjerano zabrinuli što Jedinstvo propada, što Jedinstvu prijeti najcrnji scenarij.

Poslije press – konferencije pitam klupskog aktivistu Aliju Hasića, ko je predsjednik Skupštine, ima li šanse da to klupsko tijelo održi vanrednu sjednicu, i posljednjim vapajem skrene pažnju na katastrofalnu situaciju.

-Predsjednik je Muhamed Merić. On kaže kako je njegov posao da ispravlja rad Upravnog odbora, a ne da pomaže klubu – reče mi Alija Hasić.

Jasno je k’o dan da je za vrijeme mandata pojedinih političkih moćnika sport u Tuzli doveden do stuba srama. No, evidetno je kako su pojedine osobe koje se motaju oko sportskih kolektiva u potpunosti zalutale u sport.

Jedinstvo je nekada imala kancelarijski prostor, gdje se u svako doba dana o problemima u klubu moglo porazgovarati sa Huseinom Krajnovićem. Jedinstvo je imalo predsjednika koji je prije 10-ak godina uspio organizovati najjači ženski rukometni turnir u Evropi. Nažalost Bećo Garčević nije više među živima, baš kao i rukometni zaljubljenici Franjo Kovačević i Drago Tomić.

Od njih se nesumnjivo moglo puno naučiti. No, umjesto sportskih zaljubljenika poput pomenutih, danas imamo avanturiste koji i u najtežim vremenima po klub nisu u stanju organizirati vanrednu sjednicu Skupštine. Ne tvrdim da bi sama sjednica Skupštine pomogla Jedinstvu, ali…

Kako onda očekivati od općine ili kantona da Jedinstvu priteknu u pomoć, kada prvi čovjek kluba, po Statutu to je predsjednik Skupštine – Muhamed Merić, kaže kako je njegov posao da ispravlja “krivu Drinu Upravnog odbora”, a ne i da alarmira sve strukture s ciljem očuvanja kluba.

Jedinstvo nije usamljeni primjer u našem gradu. Kada bih počeo nabrajati ne znam gdje bi stao. Jasno je da se u klubovima radi na volonterskoj osnovi. Doduše pojedinci se i “grebu”, “love u mutnom” i pretvaraju kolektive u privatne prćije. Jedinstvo je na samrti. Nažalost nije jedino.

Edin SKOKIĆ