Općina Tuzla: Jučer prijemi za delegacije iz Turske i Engleske

by admin
| 6:30
0308opctz

Načelnik općine Tuzla, Jasmin Imamović jučer je organizovao prijeme za dvije delegacije.

 

Njegovi gosti su bili rektori turskog Univerziteta Nigde i Univerziteta u Tuzli, sa saradnicima, te Paul Johns direktor britansko-bosanke organizacije SANA.

 

 

 

Načelnik je primio rektora turskog  Univerziteta Nigde, prof. dr. Adnana Gorura sa saradnicima i rektora Univerziteta u Tuzli, prof.dr.Envera Halilovića.

 

Dva Univerziteta  uspostavila  su saradnju prije više od pola godine i prilikom prve posjete Univerzitetu u Nigdeu, rektor Univerziteta u Tuzli, Enver Halilović je dogovorio  da se prijateljska saradnja proširi i na gradove u kojima su smješteni Univerziteti. Jučerašnji susret je rezultat tih dogovora.

 

Gostima iz Turske je prezentiran kratki film o razvoju Tuzle i iskazana puna podršku saradnji ova dva Univerziteta. Načelnik je podsjećajući na tradicionalne i prijateljske veze Turske i Bosne i Hercegovine, gostima poručio da će Općina Tuzla podržati  svaku inicijativu Univerziteta koja znači podršku razvoju Tuzle.

 

Rektor Univerziteta Nigde, Adnan Gorur  je napomenuo da su Univerziteti lokomotive razvoja država i gradova, te da  uspostavljanje saradnje Univerziteta predstavlja uspostavljanje saradnje dvije države, odnosno dva grada-Tuzle i Nigde..

 

U sklopu drugog jučerašnjeg prijema Imamović se susreo sa direktorom britansko-bosanke organizacije SANA, Paulom Johnsom.

 

Razgovarano je o podršci općine Tuzla u organizaciji „Međureligijske konferencije mladih“, čiji bi domaćin bila općina Tuzla, krajem septembra iduće godine.

 

Glavni cilj održavanja Konferencije je ohrabrivanje mladih u nastojanjima da postignu međureligijsko razumijevanje, saradnju i prijateljstvo kao i da zajednički demonstriraju da mladi ljudi različitih vjera mogu zajedničkim radom  poboljšati kvalitet života u gradu.

Ideja o organizaciji ovakve Konferencije potekla je u britanskom gradu Notingemu i dobila je podršku i od tamošnjeg gradonačelnika.

 

Načelnik Imamović, srdačno je prihvatio inicijativu da Tuzla bude grad domaćin jednoj ovakvoj Konferenciji  i obećao svu potrebnu pomoć mladima  kako bi ova Konferencija bila uspješno  realizovana.

 

Tuzlainfo / Kabinet općinskog načelnika