SIPA u jednoj tuzlanskoj banci zaplijenila više od 1,3 miliona KM

by admin
| 11:51
2710sipa2
  •  
  •  
  •  
  •  

U koordiniranoj akciji pravosudnih organa BiH i Republike Italije, a posredstvom međunarodne pravne pomoći, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su jučer izvršili pretres tri sefa u jednoj od poslovnih banaka na području Tuzle – javljeno je iz ove Državne agencije.

 

Prilikom pretresa je pronađeno i privremeno oduzeto oko 660.000 eura, 24.000 američkih dolara, 48.000 japanskih jena, te oko 2,8 kilograma zlata (zlatnika i razne vrste nakita).

 

Sefove u kojima su pronađeni novac i nakit su koristili državljani BiH, inicijala H.H., H.N. i H.A. koji se trenutno nalaze u pritvoru u Italiji.

Pronađeni novac i nakit vjerovatno potiču iz kaznenih djela iz članka 250. KZ BiH (Organizirani kriminalitet), a u vezi s člancima 195. KZ BiH (Neovlašteni promet opojnim drogama) i 209. KZ BiH (Pranje novca).

Jučerašnja akcija je izvedena po naredbi Suda BiH koji će odlučiti o daljnjim koracima koji će se poduzeti u vezi s privremeno oduzetim novcem i nakitom, saopćeno je iz SIPA-e.

 

Tuzlainfo / Aganecije

Foto: Ilustracija

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.