Foto: Općina Tuzla ipak ne može sama graditi stadion Tušanj

by admin
| 8:32
stadion

Prvog jula 2009. godine zvanično je počela gradnja novog stadiona Tušanj.

 

Tačnije, počelo se sa radovima na njegovoj sjevernoj tribini koja je računajući od toga datuma u potpunosti trebala biti završena za 11 mjeseci i 20 dana.

 

U kojoj fazi gradnje je tribina, na kojoj radove izvodi tuzlanski Tehnograd d.o.o., vidite na uvodnoj fotografiji teksta, a od početka radova je prošlo 15 mjeseci i 23 dana.

 

Urađeno je tek oko polovine planiranog, rok je već odavno probijen, a razloge zašto projekat znatno kasni treba tražiti jedino u nedostatku sredstava za njegovu realizaciju.

 

Podsjećamo da je od potrebnih 4,1 milion KM za igradnju ove tribine, Vijeće Općine Tuzla je u sklopu rebalansa prošlogodišnjeg Budžeta, umanjilo iznos za 1.850.000 KM, te usmjeravanje novca u po njima potrebnije svrhe, znatno usporilo tempo gradnje.

 

Poznato je da niti jednu KM u gradnju stadiona nisu uložile Vlade Fedracije BiH i Tuzlanskog kantona, a nismo uspjeli doznati koliko su u zahtjevima za pomoć bili uporni u općinskim strukturama, koje će nakon završetka stadiona imati stopostotno vlasništvo nad ovim objektom.

 

– Ovaj stadion je potreban cijeloj BiH, najmanje ovom kantonu. Općina Tuzla je uradila sve, drugi nisu ništa. Sada pozivamo Vladu TK da pokaže koliko joj je stalo do sporta, do fudbala. Neka budžetom za narednu godinu predvidi novac za stadion. Pozivamo i Vladu Federacije da uloži u ovaj stadion, kao što je učestvovala u izgradnji drugih stadiona. Mi možemo završiti stadion, ali hoćemo da vidimo da oni koji govore da im je stalo do sporta, to i dokažu – govorio je načelnik  Općine Tuzla Jasmin Imamović prilikom početka radova na Tušnju.

 

Međutim, očigledno je da je načelnik Imamović bio previše optimističan i da Općina Tuzla u razumnim rokovima ne može sama završiti novi stadion čija se ukupna vrijednost procjenjuje na blizu 20 miliona KM.

 

S obzirom da će u naredne četiri godine u kantonalnoj i federalnoj vlasti vedriti i oblačiti partijske kolege prvih ljudi Općine Tuzla, prepreka za pomoć viših instanci u ovom za ovaj dio BiH važnom projektu, konačno ne bi trebalo biti.

 

Za kraj donosimo fotogaleriju “Kako se gradi stadion Tušanj”, u kojoj je prikazan napredak u gradnji od prvih iskopavanja do postavljanja dijela krovne konstrukcije.

 

Tuzlainfo / N. Ć.

Foto: Tuzlainfo team

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

stadion3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

stadion4