U petak dženaza dr. Deše Mešića

by admin
| 13:53
2110des

Jučer je nakon kraće bolesti, preminuo prof. dr. med. sci. Dešo Mešić, direktor Klinike za hirurgiju UKC Tuzla, redovni profesor i šef Katedre Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. 

Komemorativna sjednica povodom njegove smrti će se održati u Narodnom pozorištu Tuzla sa početkom u 11 sati. Dženaza će se klanjati u Džamiji princ Abdullah u Tuzli, nakon džuma namaza (13.45), a ukop će se obaviti u haremu Džindijske džamije u Tuzli.

Knjiga žalosti otvorena je od 08 do 19 sati u Urgentnom centru Klinike za hirurgiju (zgrada Gradine) JZU UKC Tuzla.

Prof.dr. med.sci. Dešo Mešić ( 1959. – 2010.) rođen je 29.11.1959.godine u Živinicama. Medicinski fakultet završio je u Tuzli, 1983.godine, a nakon završene specijalizacije iz hirurgije u Zagrebu počeo raditi na Klinici za hirurgiju UKC Tuzla.

Odbranio je magistarski rad i doktorsku disertaciju, sticao iskustva i nova znanja u svijetskim centrima uz vrhunske stručnjake. Educirao se u SAD-u i Beču, a uz to je bio učesnik niza kongresa i stručnih skupova. Njegov rad je bio usmjeren na probleme transplantacije, komplikacije u hirurgiji, preventivnu i socijalnu hirurgiju kao i edukaciji u ovoj kompleksnoj nauci.

Značajnu preokupaciju u istraživanju posvetio je problemima laparoskopske hirurgije. U novije vrijeme prateći svjetsku hirurgiju prvi je u timu koji je izvršio tranplantaciju jetre na prostoru Bosne i Hercegovine pa i šire. Osim medicine velika ljubav prof. Mešića bile su muzika, posebno sevdalinka i sport.

(TI)