Grad Tuzla: Otvorena internet linija za anonimne prijave nepravilnosti u radu gradske uprave

by admin
| 16:11

Grad Tuzla je postao jedna od prvih institucija u FBiH koja je uspostavila preventivne antikorupcione mehanizme i donijela strateške dokumente za provedbu Strategije borbe protiv korupcije BiH – rečeno je danas na pres-konferenciji u Gradskoj upravi Tuzla na kojoj je prezentiran Nacrt plana integriteta Grada Tuzla i “Etička linija” za prijavu nepravilnosti i korupcije.

 

Grad Tuzla je, kako je istaknuto, napravio korak ispred ostalih u FBiH provođenjem niza aktivnosti na implementaciji spomenute strategije, a u okviru projekta jačanja antikorupcionih kapaciteta institucija, koji je podržan od vlade Velike Britanije te uz tehničku asistenciju Net Consultinga iz Sarajeva.

Cilj projekta je ustanoviti i intenzivirati aktivnosti na sprečavanju korupcije u javnom sektoru, uspostaviti sistem za prevenciju korupcije u svim strukturama javnih institucija u BiH da bi se minimizirao rizik od korupcije.

U skladu s tim oformljen je internet servis “Etička linija“, otvoreni komunikacijski kanal za prijavu nepravilnosti uočenih u radu Grada Tuzle. Prijavu nepravilnosti putem ovog sistema mogu podnijeti svi građani, uposlenici, stranke u postupku, klijenti, dobavljači.

Kako je naglašeno, prijave ostaju anonimne i garantirana je apsolutna zaštita identiteta onoga ko prijavljuje, kao i IP adrese s koje se prijava šalje.

Također, imenovani su supervizor i dva povjerenika koji će biti zaduženi za praćenje procesa, čiji identitet ostaje zaštićen. Svaki trag komunikacije ostaje trajan, zaštićen, i onaj ko prijavljuje nepravilnosti dužan je dobiti odgovor u roku od 45 dana.

Bojan Bajić, predstavnik Net Consultinga, koji vrši tehničku asistenciju ovog projekta, pohvalio je Gradsku upravu grada Tuzle i gradonačelnika Jasmina Imamovića, jer su pristali na ovakav način rada. Naglasio je da je ovo prva lokalna zajednica u FBiH koja se na ovakav način bori protiv korupcije i nepravilnosti u javnom sektoru.

Isti sistem koriste Općina Zvornik u RS-u, Ministarstvo odbrane BiH, Klinički centar Sarajevo i Zavod zdravstvenog osiguranja Mostar.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović kazao je da iskustva sa Zapada pokazuju da se na ovakav način spriječi 85 posto korupcije.

-Pozivam naše državne službenike, namještenike, sve građane, sve stranke u postupku, one koji su konkurisali prema gradu Tuzla, da slobodno na našoj stranici prijave korupciju. Sugerišem i drugim subjektima i izvršnim vlastima, ne samo grada, nego svih nivoa vlasti, sudskim vlastima, da prihvate ovaj projekt, jer njime možemo spriječiti 85 posto korupcije u korijenu, a ostalih 15 posto ostaje tužilaštvu i drugim organima gonjenja – podvukao je Imamović.

Prijava sumnji na nepravilnosti se vrši putem: http://grad.tuzla.ba, a više informacija možete pronaći OVDJE.

 (TI/BP)