Ilija Jurišić na ljekarskim pretragama

by admin
| 11:11
1210presopc2
  •  
  •  
  •  
  •  

Nakon današnjeg obraćanja medijima na press kofnerenciji koja je upriličena u Općini Tuzla, Ilija Jurišić je otišao na ljekarske pretrage u tuzlanski UKC, kako bi se utvrdilo u kakvom je stanju napustio beogradski zatvor.

 

U polusatnom razgovoru sa novinarima, kojem su još prisustvovali načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, ambadasor BiH u Beogradu Boriša Arnaut, članovi Komisije za istinu o Tuzli i predsjednik Fondacije ”Istina, pravda, pomirenje” Sinan Alić, Jurišić je veoma emotivno govorio o svojim zatvorskim danima i onom što ga tek očekuje.

 

Istine se ne bojim, ali se bojim svog zdravlja i svojih godina. Vjerujem da ćemo u narednom periodu dokazati da sam nevin i ja i ovaj grad kao i drugi ljudi protiv kojih su podignute optužnice – naglasio je danas Jurišić.

 

Nakon dolaska u Tuzlu dao je na desetine intervjua, obavio još toliko zvaničnih i nezvaničnih razgovora, nakon kojih još uvijek traži prave riječi kako bi opisao osjećaj nakon povratka među svoje.

 

Osjećam se kao mala beba. Ponovo rođena, ali sa većim srcem prema ovom gradu i ovim ljudima, za što su zaslužni moji sugrađani ali i cijela Bosna i Hercegovina, koji su mi davali podršku tokom ovog teškog perioda.

 

Iza zatvroskih rešetaka je često dobijao informacije iz Tuzle. Kako je istakao, vrijeme je najčešće provodio uz knjige Meše Selimovića, ali i ovdašnju štampu.

Radovali su me tekstovi koje sam čitao, jer sam znao da ste uz mene. Ali ti natpisi često su izaivali reakcije sa druge strane, stvarali revolt kod tamošnje javnosti, što nam nije išlo u prilog.

 

Na novinarski upit da li je ljut na državu, koja je dozvolila da više od tri godine nevin provede u srbijanskim raljama, Jurišić je bio kratak i jasan.

Ljudski je griješiti, ali ljudski i grešku ispraviti. Ja ne mogu biti ljut na svoje Tuzlake, na moje Bosance i Hercegovce, jer iz njih sam crpio snagu koju sam imao u sebi – kazao je Jurišić.

 

Nakon kraćeg odmora, posvetit će se ponovnom sudskom procesu koji slijedi.

Optužnica protiv mene je bila na 153 strane, a samo na tri mjesta se spominjalo moje ime. Ona je napisana pamfletski, bez valjanih dokaza. Sada je na nama da to dokažemo i nastavimo zajedno do kraja da dovedemo ovu bitku – istakao je između ostalog Ilija Jurišić.

 

Predsjednik Fondacije ”Istina, pravda, pomirenje” Sinan Alić se zahvalio svima onima koji su dali doprinos i podršku odbrani Ilije jurišića, a posebno apostrofirao učinak prisutnog ambasadora Arnauta, koji je nekoliko puta istakao da je samo radio svoj posao.

Načelnik Jasmin Imamović se zahvalio Fondaciji Istina Pravda Pomirenje i Općinskom vijeću, medijima, vijeću i strankama koje u njemu participiraju, te izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Tuzle koji su pokazali potpuno jedinstvo u slučaju Jurišić.

 

Tuzlainfo / N. Ć.

Foto: Tuzlainfo team

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.