Ukinuta prvostepena presuda: Ilija Jurišić se brani sa slobode

by admin
| 10:26
1010ilija
  •  
  •  
  •  
  •  

Apelacioni sud u Beogradu objavio je danas da ukida presudu prema kojoj je Ilija Jurišić osuđen na 12 godina zatvora, a predmet je vraćen u prvostepeni postupak.

 

Ono što je bitno, je da će se Ilija Jurišić u nastavku postupka braniti sa slobode.

 

– Predsjedavajući Vjeća za ratne zločine sudija Siniša Važić istakao je na javnom objavljivanju presude da je uvažana žalba branilaca na prvostepenu presudu od 12 godina zatvora i da će se novi postupak voditi pred “potpuno novim vijećem”. Jurišiću je ukinut i pritvor i po tom rješenju nije dozvoljena žalba – kazao je Važić, a prenose srbijanski mediji..

 

Podjećamo, njega je Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu nepravosnažno osudilo na 12 godina zatvora zbog komandne odgovornosti prilikom sukoba između JNA i snaga odbrane Tuzle 15. maja 1992. godine.

 

Prema optužnici prilikom povlačenja brigade Jugoslavenske narodne armije (JNA), Ilija Jurišić je izdao naredbu za napad na nju. U tom je napadu, prema optužnici, ubijen je najmanje 51 pripadnik JNA, a ranjeno ih je oko 50.

 

Uhpšen je 11. maja 2007. godine na beogradskom Aerodromu „Nikola Tesla”, prilikom pokušaja da otputuje porodici u Minhen. Nalog za hapšenje izdao je MUP Srbije, na čiji je zahtjev Interpol raspisao potjernicu, za koju Jurišić do tada nije znao. Pred istražnim sudijom Jurišić se pojavio 15. maja 2007. g. tačno petnaest godina nakon bitke na Brčanskoj Malti, a nakon sudskog procesa koji je poče je 22. februara 2008.godine, a 29. septembra je nepravosnažno osuđen na 12 godina zatvora.

 

U nastavku suđenja po žalbenom postupku u slučaju Ilija Jurišić, krajem prošlog mjeseca ponovo su saslušani neki svjedoci, te po prvi puta svjedoci koji su tokom dešavanja 15. maja 92. godine na Brčanskoj Malti, bili u Stanici javne bezbijednosti i gradskim vlastima. Novi detalji koje su iznijeli svjedoci ali i dokazi iz slučaja Ganić, su uticali da Apelacioni sud cijeli postupak vrati na početak.

 

Tuzlainfo / A. V.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.