Prinčeva džamija u Tuzli deset godina nakon otvaranja treba adaptaciju

by admin
| 9:28
0809dzam

Džamija princa Abdullaha  je jedna od najvećih i najmodernijih džamija u Bosni i Hercegovini, te najveća džamija u ovom dijelu BiH, samo deset godina nakon svečanog otvaranja morat će biti dijelom adaptirana.

 

Naime, kako se navodi u informaciji Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, njena funkcionalnost  počinje da slabi zbog  oštećenja nastalih u proteklom periodu. Radi se o oštećenjima na konstrukciji mihraba i nastrešnici koji prokišnjavaju, dok u abdesthani i prostoriji gdje je smješten mokri čvor nema ventilacije.

 

Oštećenja su nastala zbog nedostataka tokom gradnje i nepotpuno dovršenim radovima, a kako bi se pravovremeno reagovalo i spriječilo nastajanje težih oblika oštećenja, pokrenuta je akcija adaptacije  evidentiranih oštećenja na džamiji.

 
Tako su iz MIZ Tuzla, koji nije u mogućnosti od vlastitih sredstava finansirati adaptaciju oštećenja, pozvali dobronamjerne ljude da i oni svojim učešćem pomognu spomenutu akciju.

 

Novac za adaptaciju džamije može se uplaćivati putem kartice  i bloka, ili putem žiroračuna: 1321002003252350. Pokretači akcije napominju da će realizacija poslova na adaptaciji vršiti potpuno transparentno.

 

Tuzlianfo / MIZ Tuzla

Foto: 1- Džamija Princa Abdulaha, 2 – oštećenja na nastrešnici