Studenti proveli noć pred zgradom Vlade TK-a

by admin
| 7:35
0710stud
  •  
  •  
  •  
  •  

Jučerašnje proteste, koje su započeli pred zgradom Filozofskog fakulteta, a nastavili ispred zgrade Vlade TK, nezadovolji studenti Univerziteta u Tuzli, još uvijek nisu okončali.

 

Nezadovoljni rezultatima sastanka kojem su prisustvovali predstavnici studentskih asocijacija različitih fakulteta Univerziteta u Tuzli, Rektor Univerziteta u Tuzli,  i ministrica obrazovanja nauke, kulture i sporta u Vladi TK-a, studenti su odlučili nastaviti proteste, te na temperaturama ispod nule, provesti noć tražeći da se udovolji njihovim zahtjevima.

 

Na sastanku je predstavnicima studenata pojašnjeno da u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, i Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona u visokom obrazovanju TK-a, nije moguće udovoljiti njihovim zahtjevima, te da je moguće nastale probleme rješavati pojedinačno, sa zahtjevima upućenim dekanima svakih od fakulteta, kako bi im se u određenim slučajevima  i odobrio socijalni rok.


 

Podjećamo oko 200 studenata u svojim zahtjevima traže odobravanje socijalnog roka, koji ove godine nije odobren, zatim bezuslovni prelazak studenata koji još uvijek ne studiraju po bolonjskom procesu iz treće u četvrtu godinu i bolje uslove studiranja.

 

Studenti, čije proteste ne podržava Unija studenata, najavili su i mogućnost štrajka glađu.

 

Tuzlainfo / A. V.

Foto: Arhiv

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.