Nova Vlada – nova lista lijekova: Građanima TK lijekovi sa stare esencijalne liste

by admin
| 16:32

Vlada TK na prvoj sjednici u ovom sazivu danas je donijela Odluku o stavljanju van snage Odluke o pozitivnoj listi lijekova Tuzlanskog kantona.

Prilikom izrade nove liste, koja je danas stavljena van snage, učinjeno je nekoliko tehničkih grešaka, a pošto i Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za 2015. godinu, a iz koga se finansira potrošnja lijekova sa Pozitivne liste, nije donesen, predloženo je da se Odluka o Pozitivnoj listi lijekova Tuzlanskog kantona stavi van snage – istaknuto je u informaciji za medije Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

Ovo znači da će građani i u narednom periodu ostvarivati sva prava na lijekove sa dosadašnje esencijalne liste, obzirom da je ovim van snage stavljena nova lista lijekova, koja je trebala stupiti na snagu 23.02.2015. godine.

-Važno je napomenuti, da prema podacima Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, potrošnja lijekova sa pozitivnih listi lijekova na Tuzlanskom kantonu u predhodnim godinama se kretala u prosjeku od 20% ukupnih sredstava u Finansijskim planovima Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, dok se potrošnja prema Evropskim standardima u prosjeku kreće od 12% do 15% – saopšteno je.

Također Vlada je danas donesenim Zaključkom zadužila Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona i Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona da u narednom periodu iznađu odgovarajuće mehanizme kontrole primjene Pozitivne liste lijekova u smislu njihovog odobravanja ili propisivanja i utroška sredstava, te da o tome mjesečno informišu Vladu Tuzlanskog kantona.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.